152 Yıllık Değirmen Kültür Turizm Bakanlığı Tarafından Tescil Edildi

152 Yıllık Değirmen Kültür Turizm Bakanlığı Tarafından Tescil Edildi

Şırnak'ın Kumçatı Beldesinde 152 yıldır tahin üretimi yapılan değirmen, Kültür Turizm Bakanlığı tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildi.

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Burası tarihi bir mekan.1869 yılında Demir ailesi tarafından kurulmuş ve aynı aile tarafından bugün de işletiliyor. Günümüze kadar bu değirmen faaliyetini sürdürmüş durumda. Ve bugün de faal bir şekilde tahin üretimine devam ediliyor" dedi.

Cudi Dağı eteklerinde bulunan Kumçatı Beldesinde 1869 yılından beri tahin üretimi yapılan su değirmeni Kültür Turizm Bakanlığı tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildi. 152 yıldır Kumçatı Beldesinde yetişen susamlar ile tahin üretimi yapılan değirmen, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesinden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 110 bin TL’lik hibe desteği ile restore edilerek modern bir görünüm kazandı.

GÜNLÜK 400 KİLOGRAM TAHİN ÜRETİMİ YAPILIYOR

Modern ve otantik bir görünüm kazanan değirmende, gece gündüz iki vardiye şekilde çalışılıyor. 4’ü kadın 2’si erkek toplam 6 kişinin çalıştığı değirmende günde 350-400 kiloya yakın tahin üretimi yapılıyor. Tarlalardan toplanan susamlar evlerde yıkandıktan sonra damlarda önce kurutuluyor. Daha sonra odun ateşinde kavrulan susamlar sıcak bir şekilde değirmende öğütülerek tahin yapılıyor.

Tahin Değirmeni sahibi Muzhap Demir; “1869’dan beri değirmenimiz var. Dedemizden kalma. Sade tahin yapıyoruz. Hiçbir şey katmıyoruz. Hiçbir şekilde katkı maddesi yok. Kumçatı tahinini bilen biliyor zaten. Gece gündüz iki kişi çalışıyoruz. Köylerde, ilçelerde, beldelerde herkes gelip kendine de tahin yapıyor. Hem biz yapıyoruz hem de onlar kendi ihtiyaçları için yapıyor. Dedelerimizden kalan değirmenimiz bu sene Kültür Turizm Bakanlığı tarafından bize hibe olarak yaklaşık 110 bin TL gönderdi. Biz de tamamlayıp değirmenimizi tertemiz hale getirdik. Çok güzel bir değirmen yaptık. 2 vardiya olarak çalışıyoruz. Günlük 350-400 üretim yapıyoruz" dedi.

VALİ, TESCİL EDİLEN DEĞERMENİ ZİYARET ETTİ

Tescillenen değirmeni ziyaret eden Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, şunları söyledi: “Burası tarihi bir mekân. 1869 yılında Demir ailesi tarafından kurulmuş ve aynı aile tarafından bugün de işletiliyor. Günümüze kadar bu değirmen faaliyetini sürdürmüş durumda. Ve bugün de faal bir şekilde tahin üretimine devam ediliyor. Tabii burası Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Taşınmaz Kültür Varlığı olarak da tescil edildi. Bu sene itibariyle restorasyon için de destek aldı. Buranın restorasyonu yaklaşık 110 bin TL Kültür Bakanlığımızın ve Demir ailesinin katkılarıyla bakımı onarımı gerçekleştirildi. Otantik dokusu da muhafaza edilmek suretiyle de yine vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Susam üretimi Kumçatı beldemizde yaygın olarak yapılıyor. Malumunuz tahin üretimi susamdan elde ediliyor. Şu anda özellikle hanım kardeşlerimiz üretmiş oldukları susamları buraya getiriyorlar. Burada sağlanan ortam son derece otantik bir su değirmeni. Tarihi bir değirmen. Önce ocak başında hanım kardeşlerimiz kavurma işlemini yapıyorlar. Daha sonra da değirmende son aşamaya tabi tutulmak üzere ürünler haznesine dolduruluyor. Susam tahine dönüşmüş olarak soframıza geliyor"

 

 

152-yillik-tahin-degirmeni.jpg152-yillik-tahin-degirmeni-jpgasd.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.