18 Kasım ne günü? Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü nedir?
Dünyanda sürekli hızlı bir şekilde artan antibiyotik kullanımı sağlık açısından kötü sonuçlara yol açabiliyor. 18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü nedir, neden kutlanır? Antibiyotik zararları var mı? 18 Kasım ne günü? Antibiyotik zararları
Antibiyotik kullanımı konusunda Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda reçete ile düzenleme getirilmişti ve eczanelerden antibiyotik almak kısıtlanmış ve yasaklanmıştı. Antibiyotik almak için doktordan randevu alıp muayene olduktan sonra doktor reçetesi gerekiyor.
18 KASIM DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ NEDİR?
Gereksiz ve uygun olmayan antibiyotik kullanımına ilişkin vücudun artan antibiyotik direnci, insanların geleceğini önemli ölçüde tehdit eden bir gerçektir. Bu konuya dikkat çekmek için Dünya Sağlık Örgütü 18 Kasım’ı ve bugüne denk gelen haftayı Antibiyotik Farkındalık Günü ve Haftası olarak kabul etti.
18 KASIM DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ NEDEN İLAN EDİLDİ?
Sık sık ve yanlış kullanılan antibiyotikler, belli bir süreden sonra insanların vücudundan direnç oluşturmaya başlayarak hastalıklara karşı savunmasız olurlar.
Direnç gösteren bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalıklar ve ölüm oranlarının artmasına ve hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına neden oluyor. Antibiyotikler sadece doktorun reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır.
Doktor muayene etmeden ve doktor reçete yazmadığı sürece kendi kendine ya da yakınlarımızın önerisiyle antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Antibiyotikler ağrı kesici, ateş düşürücü değildir ve her hastalığı tedavi etmekle kullanılmaz. Nezle, soğuk algınlıkları veya grip gibi virüslerle oluşan infeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.