31 Mart Seçimlerinde İlk Defa Oy Kullanacakların Sayısı Açıklandı

31 Mart Seçimlerinde İlk Defa Oy Kullanacakların Sayısı Açıklandı

31 Mart'ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 genç, ilk kez sandık başına gidecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda, YSK'nın belirlediği Seçim Takvimi'ne göre, seçmen kütükleri 7 Şubat'ta kesinleştirildi. YSK'nın açıkladığı verilere göre, 61 milyon 441 bin 882 seçmenin kaydı kesinleştirildi.

İLK KEZ OY KULLANACAK SEÇMEN SAYISI: 1 MİLYON 32 BİN 610
Seçimlere ilişkin dikkat çeken bir diğer detay ise, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişinin, bu seçimde ilk kez oy kullanacak olması. Seçmenlerin cinsiyet dağılımına bakıldığında ise, yüzde 50,59'unun kadın, yüzde 49,41'inin ise erkeklerden oluştuğu belirlendi.

Öte yandan, daha önce 28 Mayıs 2023'te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde, yurt içindeki seçmen sayısının 60 milyon 771 bin 236 olduğu bilgisi verildi.

Seçim sürecinde önemli bir aşama olan seçmen listelerinin gözden geçirilmesi işlemi de belirlenen takvime göre ilerliyor. Buna göre, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından 23 Mart 2024 tarihi itibarıyla, ölen, vatandaşlıktan çıkarılan, askere alınan, hüküm giyen ve kısıtlanan seçmenlere ilişkin bilgiler yeniden değerlendirilecek. Bu kapsamda, ölen seçmenler ile vatandaşlıktan çıkarılanlara ait bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden, kısıtlılık kararı kesinleşmiş seçmenlere ait bilgiler Adalet Bakanlığı'ndan alınacak. Ayrıca, silahaltında bulunanlara ilişkin bilgiler de Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü'nden temin edilerek, sandık seçmen listelerine "oy kullanamaz" şerhi verilecek.

Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği belirtilirken, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin de gerçekleştirileceği ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.