50 Yıldır Demire Can Veren Usta: Mustafa Atınç'ın Hikayesi

50 Yıldır Demire Can Veren Usta: Mustafa Atınç'ın Hikayesi

Şırnak'ta yarım asırdır demircilik yapan Mustafa Atınç, küçük dükkanında ata mesleğini yaşatıyor. Teknolojinin gelişmesiyle zorlu bir mücadele veren Atınç, 10 çocuğundan 4'ünü demircilikle üniversiteye gönderdi. Mesleğinin yok olmaması için genç nesillere

Şırnak'ta yarım asırdır demir ustalığı yaparak ata mesleğini sürdüren Mustafa Atınç, 20 metrekarelik küçük bir dükkanda demirden sanat eseri üretmeye devam ediyor. Mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Atınç, bu zorlu ama değerli işin genç nesiller tarafından sürdürülmesini arzuluyor. 59 yaşındaki Mustafa Atınç, babasından öğrendiği demircilik mesleğini 50 yıldır başarıyla sürdürüyor. On çocuk babası olan Atınç, demircilikten kazandığı parayla dört çocuğunu üniversite mezunu yapmayı başarmış. Ancak teknolojinin hızla gelişmesi ve gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesi nedeniyle demircilik işinin geleceğinden endişeli.

Atınç, “Dedem 1940 yılında bu işe başladı, ardından babam devraldı ve ben de 1974 yılından beri bu mesleği sürdürüyorum. Baltadan kazmaya, oraktan kargaya kadar çeşitli demir ürünleri yapabiliyorum” dedi. Mustafa Atınç, teknolojinin mesleği üzerindeki etkisine dikkat çekerek, artık kimsenin demircilikle uğraşmak istemediğini, çocuklarının ise farklı işlerde çalıştığını belirtti.

Mesleğinin devam etmesini isteyen Atınç, “Bu işi yapan çok az kişi kaldı. Ben bu iş ile ailemi geçindiriyorum ve işlerimiz Elhamdülillah çok iyi” ifadelerini kullandı. Atınç, teknolojinin bazı avantajlarından yararlanarak, müşterilerinin isimlerini veya istedikleri herhangi bir yazıyı demir ürünlerin üzerine işleyebildiğini de ekledi.

10 çocuğundan dört tanesini demircilik yaparak üniversiteye gönderen Atınç, “Keşke yaptığım meslek devam etseydi. Ancak çocuklarım bu işi yapmıyor, farklı işler tercih ediyorlar. Bu meslek zor bir meslek ve teknolojinin ilerlemesiyle ürettiğimiz ürünleri de çok fazla satamıyoruz” diye konuştu.

Ata mesleğini yaşatma mücadelesi veren Mustafa Atınç, yarım asırlık tecrübesiyle demire hükmediyor ve küçük dükkanında büyük işler başarıyor. Şırnak’ın demir ustası Atınç, yaptığı sanat eserleriyle mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

50-yildir-demire-can-veren-usta-mustafa-atincin-hikayesi-jpega.jpeg

50-yildir-demire-can-veren-usta-mustafa-atincin-hikayesi-jpegas.jpeg

50-yildir-demire-can-veren-usta-mustafa-atincin-hikayesi-jpegass.jpeg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum