500 Yıldır Süren ‘Adarok’ Geleneğinde Depremzedeler İçin Mevlit Okutuldu
Şırnaklılar, her sene geleneksel 'Adarok' etkinliği için Cudi Dağı ve Bestler Dereler arasında kalan Besta bölgesinde buluşuyor. Yüzlerce yıldır mart ayının ikinci haftasında sürdürdükleri etkinliği bu yıl yoğun yağışlardan dolayı 3 gün gecikmeli düzenleyen Şırnaklılar, büyük tencerelerde yaptıkları yemekleri yüzlerce metre uzunluğundaki sofraya dizdi. Etkinliğe katılan yüzlerce kişi, aynı sofrada buluşarak, geçmişi yad edip, baharın gelişini kutladılar. Her sene halaylar ve yöresel oyunlarla kutlanan ‘adarok’ etkinliğinde bu sene Kahramanmaraş Merkezli yaşanan 2 depremden dolayı eğlenceden çok hüzün sahne oldu. ‘Adarok’ etkinliği için b,ir araya gelen vatandaşlar yaşanan deprem ve sel felaketlerinde hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu, dualar edildi. Bir günlüğüne de olsa şehir hayatından uzaklaşan bölge sakinleri doğa ile iç içe bir gün geçirdi.
Çevrede güvenlik önlemi alan askerler ise çocuklarla oyunlar oynadı.
500 yıldır bu geleneği sürdürdüklerini belirten Aydınlar Mahallesi Muhtarı Mesut Artuç; “Yaklaşık 500 yıldır Balveren halkı bu geleneği sürdürüyor. Her yıl martın gelişi ile 13 mart’ta burada toplanıyoruz. Bütün köylü, çoluk çocuk fark gözetmeksizin burada toplanıyoruz. Eğleniyoruz, yemek yapıyoruz, halaylar çekiliyor, yöresel oyunlar oynanıyor. Ne yazık ki bu sene deprem nedeniyle biz bunu gerçekleştiremedik. Bizde mağduruz. Depremde hayatını kaybedenlşere Allah’tan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Onların mağduriyetini bizde yaşıyoruz. Biz bunu bu sene mevlit okutarak bütün eğlencelerimizi geride bırakarak mevlit okutarak yaptık etkinliğimizi. İmece usulü halk olarak kendi aramızda yemekleri yapıp dağıtıyoruz” dedi.
Diyarbakır’dan ‘Adarok’ etkinliği için geldiğini ifade eden Abdurrezak Yıldız; “Balveren de bu etkinliği yüz yıllardır bu şekilde kutluyor. Halkla birlikte mart ayının ikinci haftasında uygun olan günde geliyoruz. Genelde hafta sonuna denk getiriyoruz. Sebebi de kamu kurumunda çalışanlar, işi olanlar rahat gelebilsin diye. Şu anda ben kendim de Diyarbakır’dan geldim buraya bu etkinlik için geldik. Yani genelde insanlarımız, dışarda olanlarda geliyorlar. Sadece balverendekiler değil çevredeki insanları da davet ediyoruz. Deprem olduğu için Türkiye de hepimiz bu felaketi beraber yaşadık. Biz kendimizde bu felakete yakalandık Diyarbakır’da. Asıl gelenek bozulmasın araya zaman girmesin, kesintiye uğramasın diye yaptık. Aslında fazla kalabalıkta yok diğer senelere nazaran. Şu anda hala dışarda deprem için görevli olan insanlar var. Orda çalışan insanlar var. Ondan dolayı biraz katılım zayıf” dedi.
Balverenli vatandaşlardan Nurettin Atak ise; “Bizler Balverenliler olarak yılda bir buraya geliyoruz. Baharın gelmesinin müjdesiyle buraya gelip eğleniriz. Milletimizle buraya gelip, oturur, muhabbet eder, hasbihal yapar ve gideriz. Bu sene eğlenmememizin yegane sebebi depremdir. Deprem acısı bütün ülkeyi sardığından dolayı, bizde bu acıyı onlarla paylaşıyoruz. Dolayısıyla bizlerde bu sene eğlenceden ziyade dualar, ibadetler ve zikirlerle geçirmeye çalışıyoruz. Rabbim onlara rahmet eylesin, hastalarımıza şifa versin. Bir daha ülkemize bir daha böyle doğal afetler göstermesin. Burası güzel bir yer” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.