7 Milyon Kişiyi İlgilendiriyor! İlk Randevu Yarın

7 Milyon Kişiyi İlgilendiriyor! İlk Randevu Yarın

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri için kritik gün yarın. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, toplam 15 kişilik bir heyet tarafından belirlenecek.

Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri yarın başlıyor. Yarın yapılacak toplantıda 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisi bulunacak. Görüşmeleri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) işçi tarafını, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise işveren tarafını temsil edecek.

Yeni Katılımlar: Asgari Ücretin Sesini Duyuran Meslekler

Bu yılki görüşmelerde dikkat çeken bir değişiklik var. Türk-İş, işçi tarafını temsil eden 5 kişilik heyette, asgari ücretle çalışan kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçisine yer vereceğini açıkladı.

Asgari Ücrete Zam Oranları: Ekonomist Murat Ferman'ın Değerlendirmesi

Ekonomist Murat Ferman, CNN Türk canlı yayınında asgari ücrete dair olası senaryoları değerlendirdi. Ferman'a göre, farklı zam oranlarına göre asgari ücret şu şekilde değişebilir:

Yüzde 35 zam ile: 15,392 TL

Yüzde 40 zam ile: 15,962 TL

Yüzde 40'ın üzerindeki artışlarda: 16,000 TL sınırı geçiliyor

Yüzde 45 zam ile: 16,532 TL

Ferman, enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomik ortamda bu rakamların önemli olduğunu vurguluyor.

Asgari Ücret Görüşmelerinde Belirleyici Faktörler

Asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olan üç ana faktör şunlardır:

1. Tek Zam Beklentisi

Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre zam yapılacak. Taraflar, pazarlıklarını ve pozisyonlarını bu tek zam üzerinden değerlendirecekler.

2. Hedef Enflasyon

Zamın hedef enflasyona göre belirleneceği anlaşılıyor. Hedef enflasyon önümüzdeki sene sonu itibarıyla ortaya konulacak.

3. Açlık Sınırı

TÜRK-İŞ'in açıklamasına göre, açlık sınırı 14,000 TL'nin biraz üzerinde. Bu değerin altındaki bir teklife açık olunmayacağı belirtildi.

İki Farklı Bakış Açısı: İşçi ve İşveren

Asgari ücretle ilgili görüşmeler öncesinde, işçi ve işveren kesimleri arasında farklı bakış açıları bulunmaktadır.

İşçi Bakış Açısı:

Geçmiş yıla ait kayıpların telafi edilmesi gerektiğini savunan işçi kesimi, önceki yıla odaklanılması gerektiğini dile getiriyor.

İşveren Bakış Açısı:

İşveren kesimi ise konuşulan ücretin gelecek yıla matuf olduğunu savunuyor. Geçmiş yılın geride kaldığını ve bu hesabın karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Asgari Ücret ve Enflasyon İlişkisi: Gelecek Senaryolar

Gelecek senaryolara göre, önümüzdeki sene enflasyon hedeflemesi söz konusu olabilir. Ancak, enflasyonun ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın ifadesine göre, enflasyon önümüzdeki haziran ayına kadar yüksek seyredecek. Bu durumda, çift zam yapma olasılığı bulunmaktadır.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.