81 Yaşındaki Kadın "Örgüte Yardım Etmek" İddiasıyla Cezaevine Gönderilecek

81 Yaşındaki Kadın "Örgüte Yardım Etmek" İddiasıyla Cezaevine Gönderilecek

Örgüte yardım etmek iddiasıyla mayıs ayında gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Makbule Özer, sağlık sorunları nedeni ile 2022 eylül ayında tahliye edildi. Adli tıp kurumunun gönderdiği rapora göre tekrar cezaevine gönderilecek.

Rudaw'da yer alan habere göre, Van'ın Edremit ilçesinde “örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkeme tarafından 9 Mayıs 2022'de tutuklanan, sağlık sorunları nedeniyle 7 Eylül 2022’de tahliye edilen 81 yaşındaki Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “Cezaevinde kalabilir” raporu üzerine tekrar cezaevine girecek.

11 Kasım’da Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, “Makbule Özer’in mevcut belgeleri ve muayene bulgularına göre halihazırda, R (rehabilitasyon) tipi cezaevi şartlarında kalmasının uygun olduğu, 3 ay sonra gözlem notları ve son durumu gösteren sağlık kurulu raporu ile birlikte muayeneye gönderilmesi sonrasında sorulan hususlar hakkında yeniden değerlendirileceği oy birliği ile karar verildi” deniliyor.

AKT’nin verdiği bu kararın diğer bölümünde ise, Özer’in tekerlekli sandalye ile muayeneye geldiği, astım, nefes darlığı, diz, ayak, bilek hareketlerinin kısıtlı ve görme kısıtlılığı olduğu notları düşüldü.

Savcılıkla görüşen aileye, Özer’in R tipi cezaevine teslim edilmesi istendi.

“Annem, şu an kendi ihtiyacını karşılayamayacak bir durumda”

Aile, bunun üzerine Pazartesi günü Özer’i cezaevine teslim edecek.

Özer’in kızı Naime Özer, annesinin durumuna ilişkin yerel bir haber sitesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Anneme bölge hastanesinde yüzde 61 engelli raporu verildi. Biz, bu raporları savcılığa gönderdik. Daha sonra annemi Adli Tıp’a götürdük. ATK, R cezaevinde kalmasının uygun olduğuna karar verdi.

Bugün adliyeye götürürken bile tekerlikle sandalye ile götürdük.

Annem, şu an kendi ihtiyacını karşılayamayacak bir durumda. Geçen yıl kalkıp bir bardak su alabiliyordu ama şu an onu bile yapamıyor. Biz annemizi sırtımızda taşıyoruz. Böyle bir hukuksuzluk olmaz.

Tüm dünya annemin nasıl bir durumda olduğunu gördü. Bu hukuksuzluğun artık bitmesini istiyoruz."

Ne olmuştu?

Van Edremit’te 24 Temmuz 2018 tarihinde Özer ailesinin evine operasyon düzenleyen polis, Makbule Özer ve eşi Hadi Özer de dahil 5 kişiyi gözaltına almıştı.

Ardından Makbule Özer ile eşi Hadi Özer, "örgüte yardım" ettikleri iddiasıyla yargılanıp 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldıkları dosya, 9 Mayıs 2022 tarihinde Yargıtay tarafından onanmıştı. Özer çifti, Yargıtay onayının ardından daha önce verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını yatmak üzere ilgili Savcılığa teslim olmuştu.

Aslen Gürpınar ilçesinden olan Özer ailesi, Edremit’te ikamet ediyor. Makbule Özer alternatif tıp olarak bilinen şifacılık, kırık, çıkık ve burkulan kemiklerle göbek fıtığı gibi sorunları tedavi etmesi ile tanınıyor.

20 Temmuz 2018'de akşam saat 22.00 sularında evlerine gelen bir kadın, Makbule Özer’e göbek fıtığı tedavisi yapıp yapamadığını sordu. Dakikalar sonra polis, bu kadının PKK üyesi olduğu iddiasıyla eve baskın düzenledi.

Özer: Göbek, kırık çıkıklarını tedavi ediyorum

Rûdaw'a konuşan Makbule Özer, “Şifacılık nedeniyle tutuklandım, şifacılık yapıyorum. İnsanlarda göbek, kırık çıkıklarını tedavi ediyorum, hastalar bana geliyor. 6-7 yaşındaki çocukların kuyruk kemiği düşmesini tedavi yapıyorum. Gidip doktorlara 6-7 bin lira ödemesinler diye. Bir gün bir kız geldi göbeğinden rahatsızdı iyileştirdim ve hakkımızda şikayette bulunuldu. Kız da tutuklandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, kızın hiç suçu yoktu. Hastanede durum çok kötüydü, sadece biraz makarna, fasulye ve haşlamış patates, şeffaf bir su. Ekmekleri hamurdu yenilmiyordu. Yemeklerini kimse yemiyordu, çöpe döküyordu. Küçük bir margarin 50 liraya satılıyordu. Cezaevindekiler kahvaltı için biraz yağ ve domates pişiriyordu” demişti.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.