Açmaz denilen orkideleri coşturan yöntem! Bu yöntem çiçeklerinizin vazgeçilmezi olacak...
Özel günlerin vazgeçilmezi olan Orkideler büyüleyici ve çok nadir bir çiçek türü. Büyük bir emek ve özen isteyen Orkideler düzenli bakılmazsa çiçek açmaz ve küserler. Doğru koşullar altında bakıldığında ise ortaya muazzam bir görüntü çıkarıyor, coşarak çiçek açıyor.ev ve işyeri ortamlarının havasını değiştiren, güzel bir görüntü sağlayan Orkideler düzenli bakılmadığında ise soluyor ve çiçek açmıyor. İşte burada size bir basit ama etkili bir çözümümüz var. Mümkün olduğunda kibar davranarak orkidenizin hem yapraklarına hemde gövdesine vazelin sürmeniz orkidenizin kendine gelmesine ve çiçek açmasına yardımcı olacaktır. İnce bir tabaka halinde sürmek ise bu işin püf noktası. Bunları yaptığınızda orkidenizin kısa sürede çiçek açtığını göreceksiniz. Orkideler yılda ortalama iki ila üç defa çiçek açmaktadır ve bu süreç altı hafta kadar sürer. Orkidenin çeşidine göre ihtiyaçları ise değişkenlik gösterebilir ancak solan çiçekleri için ise özel bir yöntem bulunuyor…
YETERİNCE IŞIK ALMAMALARI
Orkidelerin çiçek açmamasının altındaki en büyük neden yeterli ışık almıyor oluşlarıdır. Genelde doğrudan ışık almayı sevmezler ancak mutlaka aydınlık bir alanda bakılmaları gerekmektedir.
ÇOK FAZLA IŞIK ALMASI
Orkidelerin direkt olarak güneş ışığı alan bir alanda bulunmaları, yapraklarının yanması gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Orkidelerin gündüz saatlerinde dolaylı ışık alıp akşam saatlerinde ise karanlıkta kalmaları zamanında ve sağlıklı çiçek açmaları için önemlidir.
SICAĞIN SÜREKLİ DEĞİŞMESİ
Orkideler tropikal bitkilerdir ve bu nedenle sıcak havaları tercih ederler. Ayrıca çiçeklenmelerinin tetiklenmesi için de yılın belirli zamanlarında sıcaklık değişimleri yaşamalıdır. Ancak sürekli olarak değişen hava sıcaklıklarına maruz kalmaları çiçek açmalarını engelleyecektir. Çiçeklenmelerini kolaylaştırmak için çiçeklenme mevsimi başında gündüz sıcaklığının 10 derece altında soğuğu 2 hafta görmeleri yeterlidir.
DOĞRU BESLENME
Orkideler aşırı beslenmeye ihtiyaç duymasa da bahçe topraklarında yetişmeye daha uygundur. Bu nedenle steril bir saksıda yetiştirmek istiyorsanız besin takviyesi kullanmanızı öneririz. SAKSI DEĞİŞİMİ Orkidelerin saksısını değiştirmek oldukça zor bir iştir. Orkidenin ortamı bozulduğunda kökler yeterli oksijen alamayıp ölebilir. Bunun yanında bazı orkideler saksı değişiminin ardından altı ayla bir yıl arasında yeni çiçek açmayı reddedebilir. Orkidelerin saksı değişimi söz konusu olduğunda yapraklarının değil köklerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Kökler kahverengi görünüyorsa ve toprağı bahçe toprağını andırıyorsa saksı değişimi zamanı gelmiş demektir.
AŞIRI SULAMAK
Orkidelerin aşırı sulanması çiçek açmasını engelleyeceği gibi bitkinin de ölmesine neden olabilir. Çok fazla su aldığında çiçek açmak üzere olan orkideler tomurcuklarını da dökebilir. Çoğu orkide, sulamaların arasında toprağının kurumasına ihtiyaç duyar. Eğer sulama sonrası orkidenizin kökleri kahverengiye dönüyorsa çok fazla suluyorsunuz demektir. Buruşuk yapraklar da aşırı sulamanın bir işaretidir.
SUSUZ KALMASI
Bazı kişiler ise orkidenin aşırı sulanmasının önüne geçmek isterken orkidenin susuz kalmasına neden olabiliyor. Orkidelerin doğal ortamında nemli ormanlarda yetiştiğini ve düzenli olarak hafif yağmura maruz kaldığını unutmamak gerekir. Orkideniz çok kuru olduğunda yaprakları nemli kalmak amacıyla tomurcuklarındaki suyu çekerek kurumalarına neden olabilir. Bu durumda tomurcukların buruştuğunu ve sarardığını görürsünüz.
ORKİDENİZİN ÇEŞİDİNİ BİLMEK
Bahçe çiçeklerinin çoğu yazın çiçek açarken orkideler genelde sonbahar aylarında çiçek açarlar. Bu tomurcuklanmayı ise kış ve ilkbahar takip eder. Bazı orkide çeşitleri yılda bir kez çiçek açarken bazıları ise 2, hatta 3 defa çiçek açar. Bu nedenle yetiştirdiğiniz orkidenin çeşidini bilmek önemlidir.
ORKİDELERİ COŞTURACAK YÖNTEM
Orkideniz tüm bu noktalara dikkat ettiğiniz halde hala çiçek açmıyorsa tam size göre bir çözümümüz var. Mümkün olduğunca hassas davranarak hem orkidenizin yapraklarına hem de gövdesine vazelin sürmek kısa sürede kendisine gelmesine ve çiçek açmasına yardımcı olur. İnce bir tabaka halinde sürmek büyük önem taşıyor. Bu şekilde kısa sürede açan çiçekleri göreceksiniz.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.