Adalet Bakanı Tunç’tan Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti’ye ‘kayyum’ açıklaması

Adalet Bakanı Tunç’tan Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti’ye ‘kayyum’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti Belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili, "Burada kesinleşmiş bir yargı yok; geçici görevden uzaklaştırma ve geçici görevlendirmedir" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündemdeki önemli konulara dair açıklamalarda bulunarak Narin Güran cinayeti davası ve bazı belediyelere kayyum atanmasına yönelik süreçleri değerlendirdi. Narin Güran cinayetiyle ilgili yürütülen soruşturmada teknik delillerin önemine vurgu yapan Tunç, belediye başkanlarının görevden alınması ve Mardin, Batman ve Halfeti ve Esenyurt Belediyelerine kayyum atamaları konusunda da detaylı bilgiler verdi.

MAHKEME HEYETİ EK RAPOR İSTEDİ

Narin Güran cinayeti hakkında konuşan Bakan Tunç, genç kızın hunharca bir cinayete kurban gitmesinin kamuoyunda derin üzüntüye yol açtığını belirtti. Tunç, olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütüldüğünü ve elde edilen teknik delillerin adli süreçte önemli bir rol oynayacağını ifade etti. "Narin evladımızın hunharca cinayete kurban gitmesi bizi derinden yaraladı" diyen Tunç, olayın aydınlatılması için teknolojik incelemeler yapıldığını, HTS ve baz kayıtlarının soruşturma sürecinde titizlikle değerlendirildiğini belirtti.

Narin Güran cinayeti soruşturmasında "daraltılmış baz çakışması" tekniğinin de kullanıldığını söyleyen Tunç, bu yöntemin çok önemli bir delil olduğunu vurguladı. Bakan, "HTS kayıtları ve tüm bulgular beyanlar doğrultusunda mahkeme tarafından değerlendirilecek. Ancak masumiyet karinesi çerçevesinde, şu suçludur, bu suçsuzdur demek doğru olmaz" diyerek yargı sürecine olan güvenin altını çizdi.

Bakan Tunç, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Narin evladımızın hunharca cinayete kurban gitmesi bizi derinden yaraladı. Teknik çalışmalar yapılara soruşturma kapsamında değerlendirildi. HTS kayıtlarından yola çıkılarak baz kayıtlarının tespitler oldu. Daraltılmış baz kayıtlarıyla ilgili teknik çalışma belki de ilk kez gündeme geldi. Daraltılmış baz çakışması çok önemli delil. HTS kayıtları ile tüm bulgular değerlendiriliyor.

Beyanlar doğrultusunda hepsi mahkeme tarafından değerlendirilecek. Masumiyet karinesi vardır. Şu suçludur bu suçsuzdur demek doğru olmaz. Bu soruşturma başladığında maalesef kamuoyunda farklı değerlendirmeler yapıldı.

Mahkeme heyeti bilirkişiden ek rapor istedi. Soruşturma aşamasında kişilerin lekelenmemesi ile ilgili haberlere de dikkat edilmesi gerekir. Bu bir anayasa hak. Soruşturma gizliydi. İddianame düzenlendikten sonra kamuoyuna açıldı. Bundan sonraki süreçte de yargılamayı olumsuz etkileyecek yayınlardan kaçınılmalı. Mahkeme heyeti titiz bir çalışma sergiliyor. Maddi gerçeği ortaya çıkarmanın gayreti içerisinde. Narin evladımızın katillerini yargı bulacak ve hak ettikleri cezayı verecekler."

'KAYYUMLAR GEÇİCİ GÖREVLENDİRME'

Bakan Tunç, dört belediyeye kayyum atanması hakkında da açıklamalarda bulundu. Bazı siyasetçilerin belediye başkanlarının görevden alınması ve kayyum atamaları hakkında yanlış yorumlar yaptığını belirten Tunç, bu tür uygulamaların Türkiye Cumhuriyeti hukuk sisteminde yasal bir zemine dayandığını ifade etti. "Türkiye bir hukuk devletidir, suç varsa soruşturulur ve gereken işlemler yapılır" diyen Tunç, yerel yöneticilerin, seçildikleri bölgelere hizmet etmekle yükümlü olduklarını vurguladı.

Tunç, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylık sürecindeki rolüne değinerek, bir belediye başkanının suçlamalar altında seçilmiş olmasının yasal çerçevede engellenemediğini belirtti. YSK’nın sabıka kaydı üzerinden adaylık değerlendirmesi yaptığını, ancak devam eden bir soruşturma varlığında adaylığı reddetme yetkisinin bulunmadığını aktaran Tunç, belediye başkanının görevinin düşmesi için kesinleşmiş bir mahkeme kararı gerektiğini ifade etti. “Burada kesinleşmiş bir yargı yok; bu geçici olarak görevden uzaklaştırma ve geçici görevlendirmedir” diyen Tunç, bu sürecin geçici bir tedbir olduğunu belirtti.

'MİLLET HİZMET İÇİN SEÇİYOR, YARGI SUÇ VARSA GEREKENİ YAPAR'

Tunç, kayyum atamalarının, yargı kararlarına göre geçici görevden uzaklaştırma ve yerine geçici görevlendirme şeklinde yapıldığını belirtti. Belediye başkanlarının ve yerel yöneticilerin, milletten aldıkları yetkiyi halka hizmet için kullanmak zorunda olduklarını ifade eden Tunç, kamu görevlilerinin, kamu çıkarlarını koruyarak hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. Tunç, yargının bağımsız çalışması gerektiğini belirterek, “Millet hizmet için seçiyor; yargı suç varsa gerekeni yapar” dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.