Aldığı Devlet Desteği İle 'Saanen Irkı' Keçi Çiftliği Kurdu

Aldığı Devlet Desteği İle 'Saanen Irkı' Keçi Çiftliği Kurdu

Şırnaklı Abdulcabbar Geylani, yüzde elli devlet desteği ile kurduğu çiftlikte "Saanen ırkı" keçi yetiştiriciliğine başladı. 2 milyon 280 bin TL’ye mal olan çiftliğe devlet 1 Milyon 186 bin TL hibe verdi.

Şırnaklı Abdulcabbar Geylani, yüzde elli devlet desteği ile kurduğu çiftlikte "Saanen ırkı" keçi yetiştiriciliğine başladı. 2 milyon 280 bin TL’ye mal olan çiftliğe devlet 1 Milyon 186 bin TL hibe verdi. Kurduğu çiftlikte 680 keçi yetiştiren Geylani’nin, hedefi bölgede hayvancılığı geliştirmek.

Şırnak’ın Kumçatı Beldesi’nde yaşayan Abdulcabbar Geylani, geçtiğimiz yıl bin 200 keçi kapasiteli çiftlik projesi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna(TKDK) başvurdu.

Değerlendirmenin ardından projesi onaylanan ve yaklaşık 1 milyon 200 bin lira hibe desteği sağlanan Geylani, merkeze bağlı Kumçatı Beldesinde 3 bin metre kare alanda, bin 800 metre kapalı alan üzerinde Saanen Keçi çiftliği kurdu. Gabar Dağı eteklerinde kurulan çiftlikte 5 kişi istihdam ediliyor.

Yüzde 50 devlet destekli saanen keçileri diğer keçi türlerine göre yüzde 180 verimlilik sağlıyor. 800 litre ila 1000 litre arasında süt veren saanen keçileri çoklu doğurgan özellikleriyle yatırımı ikiye üçe katlıyor.

Abdulcabbar Geylani’ye ait çiftliği ziyaret eden Şırnak Valisi Osman Bilgin çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çiftlikte incelemelerde bulunduktan sonra açıklamalarda bulunan Vali Bilgin; “Çiftçimizi tebrik ediyorum. Çünkü Şırnak’ımızda en önemli gündemimiz üretim. Çalışmak ve üretmek. Çünkü dünyanın bugün evirildiği durum hepimiz için çalışmanın üretmenin ve ondan da önce doğa da üretmenin, doğada çalışmanın, tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğu ortada. Eskiden belki bunu hissetmiyorduk. Şehirdekiler değil, köydekiler hissetmiyordu. Artık köydekilerde hissetmeye başladı. Bugün Şırnak’ın tüketiminin sadece yüzde 7’sini Şırnak üretiyor. Bugün bırakın Şırnak’ın yeni pazarları kendi pazarını doldurması için, kendi pazarına ürün yetiştirebilmesi için yüzde 93 daha üretmesi gerekiyor. Şırnak’ta hiçbir Pazar sorunu yok. Şırnak’ta sebzesinden, meyvesine, kırmızı etine kadar ciddi anlamda çalışmaya ve üretmeye ihtiyaç var. Şırnak halkının da hem üretecek kapasitesi var hem altyapısı hem de toprağı var. Burada bunları bileştirecek, hamur haline getirecek bilgi birikimi ile devlet vatandaş işbirliği ile bunları ortaya koymamız gerekiyor. Burada vatandaşımızı tebrik ediyorum. Çok güzel bir çiftlik yaptı. Kırsal kalkınma destekleri tarım bakanlığımızın bu manada önemli. Kırsal kalkınma desteğimiz sayesinde Şırnak’ta saanen keçisi yetiştiriliyor. Demek ki oluyor. Hiçbir sorun yok. Şehirden çok uzak bir noktada, Gabar Dağı eteklerinde vatandaşımız gelmiş üretiyor. Ne kadar güzel. Bizde her türlü desteğe hazırız. Biz üreten herkesin, her türlü destek ile yanındayız. Kapasitesi olup, bu konuda altyapısı olup üretmek isteyen herkesin maddi manevi sosyal ne gerekiyorsa devlet olarak 24 saat esaslı onların yanındayız. Bütün vatandaşlarımızı tarımsal anlamda, yani kırsal kalkınmayı ortaya koyacak projeler ortaya koymaya davet ediyoruz. Vatandaşımız 2021 yılında 1 milyon 200 bin liraya yakın bir destek aldı” dedi. 

Çiftçi Abdulcabbar Geylani; “Kırsal kalkınmadan yüzde elli ile hibe aldığımız deste ile saanen keçi çiftliğimizi kurmuş bulunmaktayız. Bizim burası 2 milyon 280 bine mal oldu. Devletimiz sağ olsun bize bir milyon 186 bin Tl hibe desteği sağlamış oldu. Şu anda 680 hayvanımız var. Saanen keçi üzerinden biz bu kırsal kalkınmadan faydalandık. Amacım bölgemizde hayvancılığı ön plana çıkarmak. Biz yedi kardeşiz. Hayvancılık ile uğraştığımız için bu proje geldi aklımıza. Projemizi de devletimizin sayesinde açmış bulunmaktayız. Hayvanlarımızın, sütünü satıyoruz. Yoğurt, peynir yapıp satıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.