Araç Sahipleri Dikkat: Bu Linke Tıklarken İki Kere Düşünün

Araç Sahipleri Dikkat: Bu Linke Tıklarken İki Kere Düşünün
Hergün yeni taktiklerle vatandaşları ağlarına düşürmeye çalışan dolandırıcıların bu seferki hedefi HGS ve İSPARK borcu oldu. Araç sahipleri bu konuda dikkat etmesi gerekiyor, tıklamadan önce iki kere düşünün...

Dolandırıcıların yeni taktiği belli oldu. Son aylarda sayıları gittikçe artan siber dolandırıcılar, sahte avukat ismi kullanıp Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve İSPARK kullanıcılarına borç mesajı atarak vatandaşları ağlarına düşürmeye çalışıyor. "Ödenmemiş HGS Borcunuz var, icra işlemlerinin başlatılmaması adına ödeme yapmanız gerekiyor" şeklindeki mesajlara bir de ödeme yapmak için link ekleniyor.

Karar internet haber sitesinde yer alan habere göre, Vatandaşların linke tıklamasıyla karşılarına kurumun resmi sayfasının benzeri çıkıyor. Sahte sayfayı fark etmeyen kişiler ise kimlik bilgileriyle birlikte ödeme yapmak için kullandıkları kredi kartını siteye girmesiyle dolandırılıyor.

Uzmanlar, bu tarz mesajları alan kişilerin linke tıklamadan bahsi geçen kuruma telefon açarak veya resmi internet sitesine girerek borçlarını sorgulaması gerektiğinin altını çiziyor.

'SİTELER HACKLENDİĞİNDE BİLGİLER KORSANLARIN ELİNE GEÇİYOR'
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin siber suçların dünyada çok büyük oranlara ulaştığını belirterek, "2024 tahminlerine baktığımız zaman dünyada siber suçların 8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hatta 2026 yılına baktığımız zaman 20 trilyon dolar olacağı söyleniyor." dedi.

mesaj-1.png

Dolandırıcıların vatandaşların cep telefonu numaralarına nasıl ulaştıklarını anlatan Prof. Dr. Metin, "Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyada online kaynakları, çeşitli web sitelerine, online alışveriş sitelerini, kullanım sayısı arttı. Ve burada site sahipleri gerekli önlemleri almadıkları takdirde hacklendikleri zaman oradaki bilgiler siber korsanların eline geçiyor. Ve siber korsanlar bazı durumlarda kredi kartı bilgilerine de ulaşabiliyor. Bazı durumlarda sadece telefon ve elektronik posta bilgilerine ulaşıyorlar. Ve bunları dolandırıcılık amaçlı kullanıyorlar." diye konuştu.

'SAHTE SAYFA ÇIKABİLİR VEYA ZARARLI YAZILIM YÜKLENEBİLİR'
Kullanıcıların gönderilen linklere tıklaması halinde iki farklı senaryo ile dolandırılabileceklerini anlatan Metin, "Dolandırıcılar sizi gerçek siteye benzeyen sahte bir siteye yönlendirebilirler. Ve siz o an kanarak oraya kendi kişisel bilgilerinizi girebilirsiniz. Karşınıza sahte bir avukat sayfası veya sahte bir vergi dairesi sayfası çıkabilir. Ve burada sizin bir kredi kartı bilgileri girerek ödeme yapmanızı isteyebilirler ve kredi kartınızdan çok yüksek oranlarda paralar çekebilirler.

İkinci bir konu, bilgisayarınıza ya da telefonunuza zararlı bir yazılım yüklenebilir. Eğer telefonunuza zararlı bir yazılım yüklenirse ya da bazen sahte bir bankacılık uygulamasını yüklediğiniz takdirde belli bir puan kazanacağınızı, para kazanacağınızı söyleyebilirler. Telefonunuza sahte bir uygulama yükletebilirler ve bu şekilde telefon bankacılığı üzerinden tüm banka hesaplarınıza ulaşıp hesaplarınızı boşaltabilirler." ifadelerini kullandı.

mesaj.png

'KENDİ BİLDİĞİMİZ KANALLARDAN KURULUŞA ULAŞMALIYIZ'
Bu tarz mesajların gerçek mi veya sahte mi olduğu anlamanın çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Metin bu tuzaklardan nasıl korunulacağını anlattı.

Gönderilen herhangi bir e-posta veya SMS'te ilk işin orada linke tıklamamak olduğunun altını çizen Metin, "Eğer durumdan şüpheleniyorsak hemen telefon bankacılığına telefon ederek durumdan onları haberdar etmemiz lazım. Yani gelen linke tıklayarak işlem yapmak yerine kendimiz, kendi bildiğimiz kanallardan bankamıza ya da gerekli kuruluşa ulaşmaya çalışmamız lazım. Bu mesaja binlerce, on binlerce kişiye gönderiliyor, milyonlarca kişiye gönderiliyor ama bu mesaja kanacak az sayıda kişinin düşeceği hata çok büyük sonuçlara yol açabiliyor. Akıllı telefonların çıkmasıyla beraber telefon satın aldığımız zaman telefonların bu şekilde spam mesajları önleme özellikleri olabiliyor." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.