Asgari Ücrette Bulunan 2 Liranın Sırrı Ortaya Çıktı: Meğer O Yüzdenmiş

Asgari Ücrette Bulunan 2 Liranın Sırrı Ortaya Çıktı: Meğer O Yüzdenmiş

2024'ün asgari ücretinin açıklamasının ardından Asgari ücrette bulunan 2 lira gündeme oturmuştu. Uzmanlar o 2 liranın sırrını açıkladı meğer o yüzden ekleniyormuş. İşte 2 liranın sırrı...

Türkiye'de 2024 yılı için yeni net asgari ücret, 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Bu artışın yanı sıra asgari ücretteki 2 liralık küsuratın sebepleri de açıklandı.

2024 için net asgari ücretin 17 bin 2 lira olmasının ardında, aslında bu rakamın içinde kuruşluk bir küsuratın bulunmasının mantıklı bir sebep yattığı ortaya çıktı.

Yeni asgari ücret brüt olarak 20 bin 2,50 TL, net olarak ise "17 bin 2,13 TL" olarak belirlendi. Bu rakamların küsuratlı olmasının arkasında ise oldukça mantıklı bir neden bulunuyor.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, asgari ücretin küsuratlı belirlenmesi, ücret ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan prim ödemeleri açısından önem taşıyor. Her iki ödeme de günlük asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Bu sebeple asgari ücret, aylık olarak değil günlük olarak belirleniyor.

Günlük tutar 30 ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplanıyor. Ancak günlük asgari ücretin kesin bir sayı vermesi için brüt ve net asgari ücret küsuratlı olabiliyor.

Örneğin, brüt asgari ücret 20 bin lira olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 şeklinde uzanan bir sayı olacaktı. Oysa 20 bin 2,50 TL, 30'a bölündüğünde günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor. Bu küsuratlı hesaplama, yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemelerin günlük ücret üzerinden hesaplanmasını sağlıyor.

Asgari ücretteki küsuratlı hesaplama, hem işveren hem de çalışan açısından adil ve mantıklı bir ölçüdür. Bu sistem, ödemelerin günlük olarak belirlenmesini sağlayarak sosyal güvenlik primlerinin doğru ve adil bir şekilde hesaplanmasına olanak tanır.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.