Aşı Haftası'nda Şırnak'tan Önemli Çağrı: "Aşı Sadece Sizi Değil, Toplumu da Korur"

Aşı Haftası'nda Şırnak'tan Önemli Çağrı: "Aşı Sadece Sizi Değil, Toplumu da Korur"
24-30 Nisan Aşı Haftası kapsamında çağrı yapan Dr. Orhan Temel, aşılamanın sadece bireyleri değil, toplumu da koruduğunu vurgulayarak, herkesi aşı olmaya davet etti.

Şırnak Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Temel, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada aşılamanın önemine dikkat çekti. Dr. Temel, aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğunu vurguladı.

"Aşılar, uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engellemesiyle aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar," diyen Dr. Temel, bağışıklamanın sadece sağlıkla ilgili değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağladığını belirtti.

Dünya Aşı Haftası'nın amacının aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı artırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını sağlamak olduğunu ifade eden Dr. Temel, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu seneki temasının "Herkes için aşılama insanlık için mümkün" olduğunu hatırlattı. Bu haftanın, bağışıklamanın başarılarını kutlamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmek için önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de de Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi ve gebelik dönemi aşılamalarında önemli yeniliklerin uygulamaya konulduğunu aktaran Dr. Temel, Nisan 2025 itibarıyla 6 bileşenli karma aşının (tetanos, difteri, asellüler boğmaca, H. influenza tip b, inaktif polio, hepatit B) uygulanmaya başlandığını duyurdu. Ayrıca, gebelere uygulanan tetanos ve difteri (Td) aşılarının da asellüler boğmaca bileşeninin eklenmesiyle (Tdab) güncellendiğini ve her gebelik döneminde bir doz Tdab şeklinde uygulanacağını kaydetti.

Dr. Temel, DSÖ'nün 1974 yılında başlattığı ve Türkiye'de 1981 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) sayesinde her çocuğun hayat kurtaran aşılara eşit erişiminin amaçlandığını belirtti. Bu program kapsamında Türkiye'de çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığını hatırlattı.

Geçtiğimiz 50 yılda GBP'nin önemli başarılara imza attığını ve pek çok ölümcül hastalığın günümüzde aşılama sayesinde görülmediğini vurgulayan Dr. Temel, çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasının bu başarıların en önemlilerinden biri olduğunu söyledi. Dünya genelinde çocuk felci hastalığının da yok edilme aşamasına geldiğini ve Türkiye'de son vakanın 1998 yılında görüldüğünü hatırlattı. Türkiye'nin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nin 2002 yılında "Poliodan Arındırılmış Bölge" sertifikası aldığını belirtti.

Maternal-Neonatal Tetanos (MNT) Eliminasyonu Programı sayesinde Türkiye'nin Nisan 2009'dan bu yana yenidoğan tetanosunu elimine eden ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Dr. Temel, difteri hastalığının da ülkemizde 2011 yılından beri görülmediğini aktardı. Kızamık Eliminasyon Programı sayesinde kızamık vaka sayılarında önemli bir azalma kaydedildiğini ancak dünyada virüs dolaşımının devam ettiğini belirterek, aşısız veya eksik aşılı çocukların aşılanmasının önemini vurguladı.

Türkiye'de uygulanan aşıların DSÖ tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri'ne uygun üretildiğini ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edildiğini dile getiren Dr. Temel, aşıların teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce ulusal referans laboratuvarlarında da test edilerek uygunluğunun kanıtlandığını söyledi. Aşıların üretim aşamasından uygulanacak kişiye ulaşana kadar elektronik takip sistemi (Aşı Takip Sistemi) ile takip edildiğini ve uygun ısı aralığında korunduğunu sözlerine ekledi.

Dr. Temel, "Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir," diyerek tüm ebeveynlere çocuklarını zamanında aşılama çağrısında bulundu.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.