Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem orucu ne zaman tutulur?
2024 yılında Aşure Günü, tüm Müslümanlar tarafından büyük bir merakla beklenen ve araştırılan önemli günlerden biridir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 hicri takvimi sonrasında Muharrem ayının başlangıç tarihi de netlik kazanmıştır. Peki, 2024 Aşure Günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
2024 Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın vakit hesaplamalarına göre, 2024 hicri yılbaşı tarihi belirlenmiştir. Buna göre, bu yıl hicri yılbaşı 7 Temmuz 2024 Pazar gününe denk gelmektedir. Muharrem ayı da 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacaktır. Bu gün, aynı zamanda Hicri yılın ilk günü olması dolayısıyla yılbaşı olarak kabul edilmektedir.
2024 Aşure Günü Ne Zaman?
Hicri yılbaşının belli olmasıyla birlikte bu yılın Aşure Günü tarihi de belirlenmiştir. Buna göre, Aşure Günü 17 Temmuz 2024 tarihinde idrak edilecektir.
Muharrem Orucu Ne Zaman Tutulur?
Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuya dair şu bilgileri paylaşmıştır:
Peygamberimiz Muhammed (s.a.s), Muharrem ayının 9-10 veya 10-11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ancak, yalnızca Muharrem ayının 10. gününde oruç tutmak mekruh kabul edilmiştir. Sadece Aşure Günü oruç tutulması Yahudilere benzemek endişesi ile mekruh görülmüş, bu nedenle 10. gün ile birlikte 9. veya 11. günlerin de oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s), "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz" buyurmuştur (Tirmizî, “Savm”, 50).
Aşure Günü ve Oruç İle İlgili Hadisler
Hz. Muhammed (s.a.s), Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur: "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur" (Müslim, “Sıyâm”, 202). Ayrıca, "Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım" (Tirmizî, “Savm”, 48) diyerek bu orucun önemini vurgulamıştır.
Hz. Aişe’nin Görüşleri
Hazreti Aişe (r.ah), İslam öncesinde Mekke halkının Aşure Günü’nde oruç tuttuğunu ve Peygamberimizin de bu orucu tuttuğunu bildirmektedir. Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu gün ile birlikte bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir (Ahmed b. Hanbel, VI, 244).
Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün Önemi
Muharrem ayı, İslam dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Bu ayın 10. günü olan Aşure Günü, tarihte birçok önemli olayın gerçekleştiği bir gün olarak kabul edilir. İslam inancına göre, Nuh Peygamber’in gemisinin Cudi Dağı'na oturması, Musa Peygamber’in Firavun’un zulmünden kurtulması gibi olaylar bu günde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, Aşure Günü’nde oruç tutmak, ibadet etmek ve Aşure tatlısı yapmak gibi gelenekler yaygındır.
Aşure Gününde Yapılan İbadetler ve Gelenekler
Aşure Günü’nde Müslümanlar arasında çeşitli ibadetler yapılır. Bu ibadetlerin başında oruç tutmak gelir. Ayrıca, bu günün bereketine inanılarak yapılan Aşure tatlısı, komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Aşure tatlısı, çeşitli bakliyat, meyve ve kuruyemişlerin bir araya getirilerek yapılan ve paylaşmanın, birliğin simgesi olan özel bir tatlıdır.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.