Barzani'den Erdoğan'a Destek

Barzani'den Erdoğan'a Destek

IKBY'nin Başkanı Barzani, 'Reis' diye hitap ettiği Erdoğan'ı arayarak tebrik etti ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda da desteklediğini söyledi.

Türkiye ile güçlü ticari ilişkileri bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekledi. Barzani, seçimlerin ikinci turunda da Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu.

Bölgesel ekonomik ilişkiler ve Türk ordusunun Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki mevcudiyeti nedeniyle Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, bölgede yakından takip ediliyor. IKBY ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, milyarlarca dolar büyüklüğünde. Bölgedeki çatışmalara rağmen, ortak ticaret hacmi 2022 yılında 12 milyar dolar olarak kaydedildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaklaşık otuz yıldır iktidarda bulunan Barzani arasındaki stratejik ilişki 14 Mayıs'ta yapılan birinci tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne de yansıdı. İlk tur seçim sonuçlarının yayınlanmasının andından Erdoğan'ı arayarak tebrik eden Barzani, ikinci tur için başarı temennisinde bulundu.

Erdoğan'a "Reis" diye hitap eden Barzani, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu ikinci turda mağlup edeceğine dair "güven ve iyimserliğini" aktardı.

Iraklı Siyaset Bilimci Muhammed Ezedin, "İki ülke ekonomik olarak ortak çıkarlara sahip. Kürdistan yönetimi Türkiye ile hep iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Çünkü Türkiye onun dünyaya açılan kapısı. Bu yakınlığın temeli ekonomik" diyor.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.