Başkan Yıldırım, Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısına Katıldı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Atheer Daoud Al-Ghurairi başkanlığında Ankara JW Mariott Hotel'de gerçekleştirilen toplantıya Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzlu, büyükelçi Anıl bora İnan, FICC_ORG_IQ Başkanı Abdulrazaq Al-Zuheere, DEİK Başkanı Nail Olpak, Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar ve bölge iş insanları katıldı.
Burada konuşan Bolat, Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da gelişmesinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtti.
Irak'ın, Türkiye'nin İslam dünyasındaki en büyük ticari ortağı olduğuna işaret eden Bolat, "Irak'la 2024 yılında karşılıklı ticaretimiz 17,5 milyar doları aşmıştır. Irak, Türkiye'nin ihracat açısından dördüncü en büyük ortağı konumundadır." dedi.
Irak'ın, Türk müteahhitlik sektörü açısından da dünyada üçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Bolat, "Bugüne kadar 1130 proje ve 35,3 milyar dolarlık inşaat işleri başarıyla tamamlanmıştır. Irak'ın bugün alt ve üst yapısında, hizmetler sektöründe Türk müteahhitlerinin çok önemli imzaları vardır, bu konuda da Irak hükümeti ve yetkililerine gerçekten müteşekkiriz." diye konuştu.
Türkiye'nin Büyük Fav Limanı ve Kalkınma Yolu Projesi'nin parçası olmasından memnuniyet duyduklarına işaret eden Bolat, "Türkiye'den Irak'a üç günlük mesafede Körfez'e, Körfez'den de Avrupa'ya 8-10 gün içinde ulaşmak mümkün hale gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Bolat, Irak'ın 1 Nisan itibarıyla Tır Sözleşmesi'ni uygulamaya koymasını da memnuniyetle karşıladıkları bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu noktada işbirliğine açığız. Irak'ın transit geçişlerine izin vermesi, Türk taşımacılarının Irak'ın her bölgesinde faaliyet göstermesi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Diğer taraftan yaklaşık bir aya yakındır sıkıntı çekilen konu olan tırların sınırda mühürlenmesi ve bunun Musul'daki gümrük noktasında kontrol edilmesi uygulaması, karşılıklı ticaretimizde düşüşe neden oldu. Tedarik zincirlerinin kopmaması, Iraklı alıcıların ve Irak ekonomisinin zarar görmemesi açısından bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini değerli bakanımızdan ve heyetinden rica ediyoruz. Habur'dan giren ürünlerin Musul baraj noktasına kadar belirli süre için ulaşması zorunluluğu da zorluk meydana getirmektedir. Bu nedenle 72 saatlik sürenin uzatılması olumlu katkı sağlayacaktır."
Habur Gümrük Kapısı'nın artan ticaret hacmini karşılamakta zorlandığına dikkati çeken Bolat, Ovaköy Gümrük Kapısı'nın bir an önce hizmete girmesinin iki ülke ticareti açısından önem taşıdığına işaret etti.
Türk iş insanlarının Irak'a girişini kolaylaştıracaklarını aktaran Al-Greyri, para transferleriyle ilgili de adımlar attıklarını aktardı. Al-Greyri, Kalkınma Yolu Projesi'nin ihracat yapmak isteyen bütün yatırımcılar için önemli bir yatırım fırsat olduğunu söyledi.
Toplantıda söz Alan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım; Musul’da kurulan güvenlik ve kontrol noktasının ticari faaliyetlerimize verdiği zarar, Transit geçişlerde yaşanan sıkıntılar, Türk plakalı araçların Irak genelinde serbest dolaşımı ihtiyacı, Şoförler için sınır kapılarında vize uygulaması ve bu kapsamda istisnai vize kolaylığının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.