Bazı ülkeler için bu balık kutsal! Bölgemizdeki barajlara 1 milyondan fazla bırakıldı!
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu'ndan temin edilen balıklar, Siirt'te su kaynaklarına uygunluğuyla bilinen, çokça tüketilen ve Dicle Havzası'nda endemik bir tür olan 1 milyon 300 bin adet yavru şabut balığı, ilk defa balıklandırma çerçevesinde Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ile Alkumru Barajı göletlerine bırakıldı.
Şabut Balığı Nedir?
Şabut balığı, tıpkı kefal balığı gibi oldukça yoğun şekilde pulları olan bir tatlı su balığıdır. İlk olarak İsrail sularında keşfedilen bu balık türü, ülkemizde de bulunur. Şabut balığı şekil ve görüntü itibariyle kefal balığına çok benzediği için, kefal balığı ile karıştırılmaktadır. Ancak şabut balığı tatlı su balığı olarak kefalden farklıdır. Halk arasında da şabut ismi haricinde şemok balığı adı ile de bilinmektedir.
Şabut Balığının Özellikleri Nelerdir?
Şabut balıkları genellikle 25-30 cm uzunluğundadır, bazı türleri ise 60 cm'ye kadar büyüyebilir. İsrail, bu balıkları ülkemizden alıp yetiştirmektedir. Şabut balıkları, çift bıyıklarıyla tanınan uzun balıklardır. Pullarının rengi genellikle koyu kahverengidir. Üreme dönemleri genellikle nisan ve mayıs aylarına rastlar. İsrail'de popüler ve kutsal sayılan bir besin kaynağı olarak kabul edilmiş ve hala ABD ve İsrail'de özel bir yere sahiptir.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.