Beşar Esad 12 Yıl Sonra Suudi Arabistan'da

Beşar Esad 12 Yıl Sonra Suudi Arabistan'da

Suriye’nin, ülkede başlayan iç savaştan sonra Arap Ligi üyeliği askıya alınmıştı. Normalleşme adımları kapsamında, geçtiğimiz günlerde Suriye’nin üyeliği geri verildi.

Suriye’nin Arap Ligi üyeliği tam 12 yıl askıda kaldı. Beşar Esad ise en son Arap Ligi zirvesine katıldığında yıl 2010’du. Suriye ile normalleşme görüşmeleri kapsamında Suriye’nin üyeliğinin geri verilmesi yanı sıra, diplomatik görüşmeler de hız kazandı.

Arap dünyasının Beşar Esad’la normalleşme adımları atıyor olması, batı devletlerini mutlu etmedi. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, Esad’ın halkı üstündeki “gaddar” yönetiminin sona ermediğini düşünüyor.

Batı dünyasını daha da kızdırabilecek başka bir adım, Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. BAE, Suriye devlet başkanını Kasım ayında Dubai’de düzenlenecek olan Cop28 iklim zirvesine davet etti. Esad bu zirveye katılırsa, 2011’de başlayan iç savaştan beri ilk kez uluslararası bir toplantıda yer almış olacak.

Suriye 12 yıl aranın ardından Arap Ligi’nde

Beşar Esad, Arap Ligi zirvesinin düzenleneceği Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gitti.

Katar ve Kuveyt gibi devlet karşı çıksa da, özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye’nin lige dönüşü için yoğun çaba gösterdi. Suudi Arabistan yönetimi, Beşar Esad rejiminin, Suriye’deki iç savaşın “kazananı” olduğunu kabul etmesi gerektiğini düşünüyor ve diplomatik görüşmeler yapılması gerektiğini savunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.