Cizre İl mi Olacak? İl Olma Potansiyeli Taşıyor mu?

Cizre İl mi Olacak? İl Olma Potansiyeli Taşıyor mu?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi MHP genel başkanı Devlet Bahçeli'nin il sayımızı 100 ilçe sayımızı da 1000'e çıkaracağız müjdesinden sonra gözler verilecek kararda. Cizre il potansiyeli taşıyor mu il olmak için şartlar neler?

Gelişimi ve sıcaklıkları ile gündemlerden düşmeyen Şırnak'ın Cizre ilçesi 100'e çıkarılması planlanan il sayısında yer alacak mı? İl olma potansiyeli taşıyor mu? İl olması için hangi şartlar aranıyor işte tüm bunların cevabı haberimizde sizin için derledik.

İL OLMAYA ADAY İLÇELERİN LİSTESİ

Antalya Alanya, Polatlı Ankara, Yüksekova Hakkâri, Kahta Adıyaman, Midyat Mardin, Siverek Şanlıurfa, Ergani Diyarbakır, Cizre Şırnak, Nazilli Aydın, Edremit Balıkesir, Manavgat Antalya, Lüleburgaz Kırklareli, Bandırma Balıkesir, İskenderun Hatay, İnegöl Bursa, Ünye Ordu, Kozan Adana, Fethiye Muğla, Erciş Van, Tarsus Mersin, Akhisar Manisa, Çorlu Tekirdağ, Ereğli Konya, Elbistan Kahramanmaraş.

İl Olması İçin Hangi Şartlar Aranıyor;

Şırnak Cizre ilçesinin il olması için taşıması gereken şartlar;

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıktı.

- Nüfusun 100 binden fazla olması

- İl merkezine en az 30 kilometre uzaklık

- Mevcut şehirleşme

- Ulaşım durumu

- Hinterlant

- Ekonomik çeşitliliği

- Eğitim durumu

Cizre ilçesi tüm bu şartları yerine getirerek il olma statüsünü taşıyor. Gözler Hükümmetin bu konu hakkında yapacağı açıklamada.

CİZRE'NİN KONUMU VE TARİHİ YAPISI

2022 yılı verilerine göre 159.754 nüfusa sahip olan Cizre, kültürel olarak birçok tarihi zenginliğe sahip. Kırmızı Medrese ve Ahmed El-Cezeri Türbesi, Cizre Ulu Cami ve Kapı Tokmağı, Cizre Müzesi, Nuh Türbesi, Mir Abdal (Abdaliye) Medresesi ve Mem û Zîn Türbesi gibi tarihi eserlerle il olma kriterlerini sağlayan ilçeler arasında yer alıyor. Konum bakımından gelişmeye açık olan Cizre, Şırnak ve ilçeleri arasında en gelişmiş ilçe olarak 1. sırada yer alıyor. Bu bakımdan il olma potansiyeli taşıyan Cizre kessin olmamakla beraber il yapılması bekleniyor.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.