Cizre'de 100 Yıllık Gelenek Devam Ettiriliyor

Cizre'de 100 Yıllık Gelenek Devam Ettiriliyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde asırlardır süren gelenek bu senede devam ettirildi. Vatandaşlar, evlerinin avlusunda pişirdikleri Dani ( Buğday Haşlama)'yi komşularına dağıtıp artanı da kış için dolaplarda saklıyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yüzyıllık Danî geleneğini sürdüren yurttaşlar, bir yandan bir kültürü yaşatırken, diğer yandan dayanışma sağlıyor.

Cizre ilçesinde yüzyıllık bir gelenek olan buğday haşlama yani Danî (Danuk), bu yıl da birçok mahallede yapıldı.

Kış mevsimine girmeden önce yapımına başlanan Danî, kışın birçok yemekte kullanmak için saklanıyor. Dağkapı Mahallesi’nde kadın ve erkekler tarafından yüzlerce kilo buğday, büyük kazanlarda kaynatılarak halka dağıtıldı.

İlçe halkı evlerinin bahçesinde kurdukları büyük kazanlarda buğdayları kaynatarak kışa hazırlık yapıyor. Saatlerce kaynatılan buğdayın bir kısmı süzgeçten geçirilerek içine tereyağı ve ceviz katılıyor. Bir kısmı da kışın yemeklik olarak kurutulduktan sonra kaplarda saklanıyor.

Dağkapı Mahalle muhtarı Cahfer Ebret, buğday kaynatmanın bir gelenek olduğunu belirterek, “Bu gelenek Cizre'den çıkan bir gelenektir. Bu biz Cizrelilerin geleneğidir. Her yıl yaz mevsiminin bitiminde halk olarak evlerimizin avlularında kurduğumuz kazanlarda Danî kaynatırız. Bu kültürün unutulmaması için bu yıl mahalleli ile birlikte kazanları kaynattık” dedi.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ’

Kadınlardan Halime Gök ise, bu kültürün unutulmaması gerektiğini söyleyerek, “Bu bizim bir geleneğimizdir. Her yıl bu aylarda yaparız. Hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem de halka dağıtarak dayanışma sağlıyoruz” diye belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.