Demirtaş'tan Erdoğan, Bahçeli ve Öcalan'a ortak Çağrı!
Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda barış ve çözüm sürecine ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Demirtaş, “Her gün aynı şeyleri yapıp, aynı şekilde düşünerek, aynı şekilde konuşarak ne değişebiliriz ne de değiştirebiliriz. Sıkışıp kaldığımız ezberlerin, şablonların, tabuların farkına bile varamayız” diyerek, siyasi aktörlere yeni adımlar atma çağrısında bulundu.
Demirtaş, paylaşımında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a seslenerek, “Bir kardeşiniz, barış için çabalayan bir siyasetçi olarak sesleniyorum; lütfen somut adımlar atmaktan vazgeçmeyin, onun bunun ne dediğine bakmayın, kendinize güvenin ve 86 milyonun barışı hasretle beklediğine inanın,” ifadelerini kullandı.
“MİLLETVEKİLLERİ DE RİSK ALMALI”
Demirtaş ayrıca milletvekillerine çağrıda bulunarak, “Gençlerimizi yıllarca dağlara, sınır ötesi operasyonlara gönderdiniz. En büyük riski onların omuzlarına yüklediniz ve ne yazık ki bazıları bunun bedelini canlarıyla, kanlarıyla ödediler. Şimdi risk alma ve bu çatışmayı kökten bitirme olanağı yakalanmışken lütfen siz de azıcık risk alın ve İmralı Adasına giderek bu meseleye noktayı koyun,” dedi.
“BAĞIMLILIKLARIMIZIN FARKINA VARAMIYORUZ”
Paylaşımına bir anekdotla başlayan Demirtaş, “Adamın biri doktora gider, rahatsızlıklarını anlatır. Doktor, sürekli kullandığı bir ilaç olup olmadığını sorar. Adam bir ilaç ismi verir ve ‘Onu kullanıyorum’ der. Doktor da ‘Kullandığınız o ilaç bağımlılık yapar, biliyorsunuz değil mi?’ diye sorar. Adam şöyle cevap verir: ‘İyi de doktor bey, ben neredeyse 15 yıldır o ilacı her gün kullanıyorum ve bağımlılık yaptığını hiç görmedim’,” ifadeleriyle, toplumun alışkanlıklarına dikkat çekti.
Demirtaş, “Her gün aynı şeyleri yapıp, aynı şekilde düşünerek, aynı şekilde konuşarak ne değişebiliriz ne de değiştirebiliriz. Sıkışıp kaldığımız ezberlerin, şablonların, tabuların farkına bile varamayız,” sözleriyle devam etti.
“TEK BİR EVLADIMIZ BİLE CANINI BOŞ YERE FEDA ETMEDİ”
Demirtaş, 40 yıllık çatışma ortamının yarattığı acıların toplumda derin izler bıraktığını vurgulayarak, “İnancı, düşüncesi, idealleri uğruna canını vermenin kutsallaştırıldığı bir toplumsal gerçeklikte iki temel zorlukla karşı karşıya kalırız… Ancak artık bir noktada şuna ikna olmamız gerekiyor, gelinen aşamada tek bir evladımız bile canını boş yere feda etmedi,” dedi.
Barış sürecine yönelik mesajlarını sürdüren Demirtaş, “Eşitlik, adalet, özgürlük ve demokrasiyi esas alan bir kardeşlik hukuku oluşturabilirsek, kaybettiklerimizin hatırasına halel gelmeyecek,” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN, BAHÇELİ VE ÖCALAN’A ÇAĞRI
Demirtaş, paylaşımında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ve Öcalan’a da doğrudan hitap etti:
“Lütfen somut adımlar atmaktan vazgeçmeyin, onun bunun ne dediğine bakmayın, kendinize güvenin ve 86 milyonun barışı hasretle beklediğine inanın.”
Demirtaş, ayrıca dağdaki silahlı grupların “Abdullah Öcalan’ın siyasetçiler tarafından da dinlenmesini görmek istediklerini” belirterek, “Bu şekilde siyasete dönüşün mümkün olduğunu ve devletin bu konuda samimi olduğunu görmek istiyorlar,” dedi.
Demirtaş, çağrısını şu sözlerle tamamladı:
“Hep birlikte cesur davranalım, son düzlükte ezberlerimize, korkularımıza takılıp da tarihi barış fırsatını zora sokmayalım. Hepinize içten selam, sevgilerimi gönderiyor, en kısa zamanda özgürlük, barış, demokrasi ve kardeşlik dolu günlerde buluşmayı umuyorum.”
KOMİSYONUN İMRALI ADASI’NA GİTMESİ OLASILIĞI KONUŞULUYOR
Bu açıklamaların ardından gözler Meclis’teki Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’na çevrildi. Komisyon üyelerinden oluşacak bir heyetin, PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek üzere İmralı Adası’na gitmesi olasılığı konuşuluyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 4 Kasım’daki grup toplantısında, “Komisyondan seçilecek milletvekillerinin İmralı’ya giderek ilk elden mesajlar alması süreci güçlendirecektir. MHP böylesi bir heyete katılmaya hazırdır,” açıklamasını yapmıştı.
DEM Parti kaynakları, siyasi partiler arasında uzlaşma sağlanması halinde heyetin “hafta bitmeden, örneğin 9 Kasım Pazar günü” İmralı’ya gidebileceğini belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da, “Eğer Meclis ve siyasi partiler bu konuda mutabakata varırsa yasal çerçevede böyle bir görüşme yapılabilir,” diyerek kararın Meclis Komisyonu’na ait olduğunu vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.