Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı Yapıldı

Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı Yapıldı

         Vali Ali Hamza Pehlivan, 1 - 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Şırnak Merkez Fatih Sosyal Bilimler Lisesinde Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen “Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı”na katıldı.

         Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşının okunmasıyla başlayan programa Vali Pehlivan ile birlikte Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Vali Yardımcısı Murat Ekinci, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, Kurum Müdürleri, AFAD, UMKE, İtfaiye, Emniyet, Jandarma, Çevre ve Şehircilik, Kızılay ekipleri ile öğretmen ve öğrencileri katıldı.

         Programda, İl AFAD Müdürü Muzaffer İşlek tarafından olası depremde teknik açıdan alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi, tatbikatta uygulanacak deprem senaryosu hakkında bilgiler verildi.

         Programda konuşan Vali Pehlivan, 2021 yılının “Afet Eğitim Yılı” ilan edilmesiyle beraber Türkiye genelinde en az 50 milyon vatandaşa afet eğitimi verilmesi planlandığını ve yılsonu itibariyle bu rakamın üzerine çıkılarak toplamda 56 milyon vatandaşa afet eğitimi verildiğini, Şırnak’ta ise 24 bin vatandaşa bu konuda eğitim verildiğini belirtti.

         İçişleri Bakanlığı tarafından 2022 yılı da “Afet Tatbikat Yılı” olarak ilan edildi ve bütün illerle beraber eş zamanlı olarak Şırnak’ta da tatbikat gerçekleştirildi.

         Şırnak genelinde toplam 708 okulda bu tatbikatların gerçekleştirileceğini söyleyen Vali Pehlivan; “Anlayış, ‘Eğitim Al, Tatbik Et’ anlayışı. 2022 yılında ilimiz genelinde toplam 24 bin kişiye AFAD eğitmenleri tarafından afet farkındalık eğitimi verildi. Afetler, her an hazırlıklı olmamız gereken duyarlı olmamız gereken bir konu. Sadece teorik bilgileri değil tatbikatı da önemsememiz gerekiyor. Deprem, nerede, ne zaman meydana geleceğini bilmediğimiz bir afet türüdür. Allah korusun afet ortaya çıktığında nasıl davranacağımızı bu uygulamalarla, tatbikatlarla; gençlerimize, çocuklarımıza ve vatandaşlarımıza göstermemiz, idrak ettirmemiz gerekiyor. Bunun bir örneğini biraz sonra burada gerçekleştireceğiz. Tatbikata 10 kurum, 21 ekip ve 80 personel katılacak. AFAD, UMKE, İtfaiye, Emniyet, Jandarma ile Çevre ve Şehircilik, Kızılay başta olmak üzere ilgili bütün kurum ve kuruluşları ve STK’ları bu çalışmaya dâhil etmiş oluyoruz. GAMER, 112’de yine aynı şekilde takipte olacak. Belirlenen senaryo çerçevesinde ilgili görevli arkadaşlarımız bu tatbikatı gerçekleştirecekler” ifadelerini kullandı.

         Tatbikatı icra edecek olan okullara, öğrencilere, öğretmenlere ve idarecilere teşekkür eden Vali Pehlivan, afetlerin yaşanmayacağı, sağlıklı günler, yıllar dileyip, bütün vatandaşları bu ve benzeri konularda afetin her türlüsüne karşı duyarlı ve hazırlıklı olmaya davet etti.

         Konuşmaların ardından deprem tatbikat senaryosu gereği çalınan sirenle okul içerisindeki önce “çök, kapan, tutun” tedbiri uygulandı, ardından öğrenciler ve öğretmenler, görevli ekipler nezaretinde hızlı ve güvenli bir şekilde okulu tahliye edip okul bahçesindeki güvenli alana geçti. Çıkan yangını itfaiye söndürdü, mahsur kalanlar İtfaiye merdiveni yoluyla tahliye edildi, yaralılar ambulanslara alındı ve hastanelere götürüldü, Polis genel güvenlik tedbirlerini aldı, Jandarma çadır kurarak depremzedelerin barınmasını sağladı, Kızılay çorba ve yiyecek dağıttı.

         Tatbikat programı planlandığı şekilde başarılı bir şekilde neticelendirildi.

whatsapp-image-2022-03-04-at-184143-1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.