Dicle Nehri'ne Baraj Önerisi: Yatırımcıdan Su Baskınlarına Karşı Çözüm
Abdullah Erzakçı, projeyi tanıtırken, olası bir deprem durumunda Bismil, Hasankeyf, Silopi ve Zaho gibi yerleşim yerlerinin sular altında kalma riskine dikkat çekti. Erzakçı, "Depremler nedeniyle bu bölgeler ağır kayıplar yaşayabilir. Baraj projesi bu tür felaketleri önlemede önemli bir rol oynayacaktır," dedi.
Erzakçı, projenin sadece felaketleri önlemekle kalmayıp, aynı zamanda Irak'a daha fazla su sağlayacağını, tarım sektörünü canlandıracağını ve turizme katkı sunacağını belirtti. "Bu proje, bölgenin ekonomik kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacak," diye ekledi.
Dicle Nehri, Türkiye'den doğan ve Orta Doğu'nun en uzun nehirlerinden biri olan 2800 kilometre uzunluğundaki önemli bir su kaynağıdır. Türkiye'de Dicle Nehri üzerinde halihazırda 6 büyük baraj ve birçok hidroelektrik santrali bulunuyor.
Dicle Nehri ile ilgili yapılan araştırmalara göre, saniyede 30 metreküp suyun israf edildiği belirlenmiştir. Bu durum, su kaynaklarının daha verimli kullanılmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Dicle Nehri Projesi Direktörü Hasan Gülenç, "Dicle Projesi bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak. İliç Su Barajı ve Cizre Barajı da bu projenin bir parçası olarak inşa edilecek. Ancak en önemlisi Diyarbakır Barajı'dır," dedi.
Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan proje, kesintisiz su akışı temin ederek tarım sektörünü canlandırmayı hedefliyor. Diyarbakır ve Irak Bölgesi'nde ekonomik gelişmeye önemli katkılar sunacak bu proje, bölgenin su yönetimi ve tarım potansiyelini artıracak.
Bu yeni baraj projesi, su kaynaklarının etkin kullanımı ve bölgenin doğal felaketlere karşı korunması açısından büyük bir öneme sahip. Hem ekonomik hem de çevresel faydalar sağlayacak bu projeyle birlikte, Dicle Nehri’nin potansiyeli daha verimli değerlendirilecek.Kaynak:K24
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.