Doğalgaz Sayaçlarına “Emniyet Kilidi” Tartışması Meclis Gündeminde

Doğalgaz Sayaçlarına “Emniyet Kilidi” Tartışması Meclis Gündeminde
YRP Konya Milletvekili Ali Yüksel, doğalgaz sayaçlarına takılması planlanan “emniyet kilidi” uygulamasının vatandaşa yeni bir mali yük getireceği endişesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a kapsamlı bir soru önerge sundu.

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan “doğalgaz sayaçlarına emniyet kilidi” uygulamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Yüksel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi.

Önergede, art arda gelen doğalgaz zamları, sayaç değişim ücretleri ve ek masraflar nedeniyle vatandaşın zaten ciddi bir ekonomik baskı altında olduğuna dikkat çekildi. Ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde, mutfaktaki ocağı dahi hesap ederek yakan milyonlarca haneye yeni bir mali yük getirilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Ali Yüksel, “emniyet kilidi” adı altında planlanan uygulamanın zorunlu olup olmayacağını sorarken, getirilecekse bunun temel amacının ne olduğunu da gündeme getirdi. Önergede, uygulamanın gerçek bir güvenlik ihtiyacından mı kaynaklandığı, yoksa vatandaşa ek maliyet yüklemenin yeni bir yolu mu olduğu açıkça sorgulandı.

Milletvekili Yüksel ayrıca, söz konusu kilidin maliyetinin neden kamuoyuyla paylaşılmadığını, bu bedelin faturalara nasıl ve hangi yöntemle yansıtılacağının belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Kilitlerin yurt dışından ithal edileceği iddialarını da hatırlatan Yüksel, ithalatın doğru olup olmadığı, hangi ülkeden ve hangi firmalar aracılığıyla temin edileceği ile fiyat detaylarının açıklanmasını talep etti.

Soru önergesinde, yerli üretim imkânı varken neden ithalat yoluna gidildiği, pilot illerin hangi kriterlere göre belirlendiği ve uygulamanın bu illerde ne zaman başlayacağı da yer aldı. Yüksel, hâlihazırda sayaç değişim bedelleri, bakım ve servis ücretleri altında zorlanan vatandaş için bu uygulamanın ek bir yük oluşturup oluşturmayacağının da hesaplanıp hesaplanmadığını sordu.

Önergede dikkat çeken bir diğer başlık ise uygulamadan kimlerin kazanç sağlayacağı oldu. Ali Yüksel, oluşacak ekonomik döngünün şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağını sorarak, vatandaşın güveninin ciddi şekilde zedelendiğine vurgu yaptı.

Yüksel, son olarak, zorunlu tutulması hâlinde emniyet kilidinin yıllık toplam maliyetinin hane halkı bütçesine etkisinin hesaplanıp hesaplanmadığını ve vatandaş böylesine zor bir ekonomik süreçten geçerken neden sosyal destekleyici politikalar yerine yeni mali yükler getiren uygulamaların tercih edildiğini Bakan Bayraktar’a yöneltti.

Soru önergesi, doğalgaz sayaçlarına yönelik planlanan düzenlemenin detaylarının ve olası mali sonuçlarının bir an önce açıklığa kavuşturulması yönündeki beklentiyi Meclis gündemine taşımış oldu.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.