Doğalgazda Yeni Dönem Resmi Gazetede Yayımlandı: Bunu Yapmayanlara Ceza Yağacak

Doğalgazda Yeni Dönem Resmi Gazetede Yayımlandı: Bunu Yapmayanlara Ceza Yağacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, doğalgaz sayaçlarının muayenesini yapmayanlara ceza kesileceği belirtildi. İşte resmi gazetede yayımlanan karar ve detayları...

1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe giren yeni doğalgaz yönetmeliği ile birlikte, vatandaşları doğrudan etkileyen önemli değişiklikler yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, artık güncellenmiş kuralları ve prosedürleri içermektedir. İşte detaylar:

Yeni Muayene Prosedürleri ve Ücretlendirme

Yönetmeliğe göre, doğalgaz, su ve elektrik sayaçları, çeşitli muayene türlerine tabi tutulacak. Bu kapsamda ilk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, periyodik muayene ve stok muayenesi gibi çeşitli muayene türleri bulunmaktadır.

Muayene hizmetleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın anlaştığı servisler tarafından gerçekleştirilecek ve vatandaşlar bu hizmetler için bir ücret ödeyeceklerdir.

Muayene Sorumluluğu ve Başvurular

Yeni düzenleme kapsamında, sayacın bulunduğu yerden sökülmesi ve muayene için servise getirilmesi vatandaşın sorumluluğundadır. Muayene başvuruları, vatandaşlar veya vatandaşların yetki verdiği servisler aracılığıyla yapılacaktır.

Cezalar ve Süre Sınırları

Önemli bir detay da, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya doğrudan iletim şebekesine bağlı gaz sayaçlarına dair bir liste. Bu liste, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne şubat ayının sonuna kadar iletilmelidir.

Söz konusu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara, damga süresi geçmiş sayaç kullanımı sebebiyle para cezası uygulanacaktır.

Yeni Tarife ve Ücretler

Elektrik, doğal gaz sayaçları için belirlenen yeni tarifelere göre, ayar ve parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti şu şekildedir:

Anma debisi kapsamında 34 TL ile 107 TL arasında değişen su sayaçları tamir ücreti.
Tek fazlı elektrik sayaçları için 59 TL ayar ücreti, 3 fazlı elektrik sayaçları için 77 TL ayar ücreti.
Gaz sayaçlarında hisse ürünün sınıfına göre değişen, parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti 84 TL ile 2 bin 493 TL arasında değişiklik gösterir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.