Dünya Sağlık Örgütü Uyardı! Şırnak, Batman, Iğdır, Ağrı ve Malatya Tehlike Altında

Dünya Sağlık Örgütü Uyardı! Şırnak, Batman, Iğdır, Ağrı ve Malatya Tehlike Altında

DSÖ tarafından yayınlanan rapora göre, dünya genelinde sadece 7 ülkenin uluslararası hava kalitesi standartlarını taşıdığı ortaya çıktı. Türkiye’de temiz şehir yok, hava kirliliği en fazla ilk 5 şehir arasında Şırnak’ta var.

Hava kirliliği, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu haline gelmeye başladı. Son yıllarda yapılan araştırmalar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde hava kirliliğinin alarm verici boyutlara ulaştığını göstermekte. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya gibi bölgelerde hava kirliliği endişe verici boyutlara ulaşmış durumdadır.

Türkiye'de Hava Kirliliği Durumu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen standartlara göre, Türkiye genelinde hava kirliliği değerleri çok yüksek. DSÖ'nün belirlediği standartların 4 katı olarak ölçülen hava kirliliği, özellikle depremden etkilenen bölgelerde daha da artmaktadır. Depremin neden olduğu enkaz tozu ve açıkta yapılan ısınma gibi faktörler, hava kirliliğini daha da kötüleştirmekte.

Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya'daki Durum

Türkiye genelinde havası en kirli beş şehir olarak Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olarak belirlendi. Özellikle sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu Batman ve çevresinde hava kirliliği alarm verici seviyelere ulaşmış durumda. Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya gibi bölgelerdeki hava kirliliği, çevre ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Dünya genelinde hava kirliliği tehdidi artıyor. İsviçre merkezli hava kalitesi kuruluşu IQAir'in raporuna göre, sadece 7 ülke Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kalitesi standartlarını karşılıyor. Türkiye'de ise durum pek iç açıcı değil. DSÖ standartlarının 4 katı olan hava kirliliği, depremden etkilenen kentlerde 7,5 kata kadar yükseldi. Türkiye'de, havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayınladığı son raporda dünya genelindeki ülkelerin hava kalitesi standartlarına uyup uymadığını değerlendirdi. Raporda incelenen 134 ülke ve bölgeden sadece yedi tanesinin, otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan salınan küçük parçacıklar için DSÖ'nün belirlediği limitleri karşıladığı belirtildi.

Bu durum, hava kirliliğinin ciddiyetini ve yaygınlığını vurgulayan önemli bir bulgu olarak dikkat çekti. DSÖ'nün raporu, dünya genelinde hava kirliliğiyle mücadelede daha etkili politikaların ve önlemlerin alınmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Hava kirliliği, insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturduğundan, bu alandaki çalışmaların ve düzenlemelerin önemi giderek artıyor.

İsviçre merkezli hava kalitesi kuruluşu IQAir'in raporuna göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği hava kalitesi standartlarını karşılayan yalnızca yedi ülke bulunuyor. Bu ülkeler Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak listelendi. Rapora göre, dünya genelinde 30 binden fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanarak, çoğu ülke solunduğunda sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen "PM2.5" adı verilen insan saçından daha küçük mikroskobik partikül miktarı için belirlenen standartları karşılayamadı.

Dünyanın havası genel olarak geçen yüzyıla göre çok daha temiz olsa da, kirlilik seviyelerinin özellikle tehlikeli düzeylerde yüksek olduğu bölgeler hala mevcut.

IQAir raporuna göre, en kirli ülke olan Pakistan'ın PM2.5 seviyeleri DSÖ standartlarından 14 kat daha yüksek. Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso'nun dünyanın en kirli havalarına sahip ülkeleri olduğu belirlendi.

Uzun süredir batı dünyasının en temiz havasına sahip olduğu düşünülen Kanada, ülkeyi kasıp kavuran rekor düzeydeki orman yangınları nedeniyle geçen yıl "PM2.5 açısından en kötü ülke" haline geldi.

Çin'de, geçen yıl covid-19 salgınının ardından ekonomik toparlanma sürecinin başlamasıyla birlikte hava kalitesinde sağlanan iyileşmeler sekteye uğradı. Son ölçümlerde, PM2,5 seviyelerinde yüzde 6,5'lik bir artış tespit edildi.

Hava kirliliği, dünya genelinde her yıl yaklaşık olarak 7 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu rakam, AIDS ve sıtma gibi hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin toplamından daha fazla.

Dünya çapında hava kalitesini izleyen IQAir'in raporuna göre dünya üzerinde havası en kirli şehirlerin büyük çoğunluğu Hindistan'da bulunuyor. Bu şehirlerin 83 tanesi Hindistan'da. Rapora göre Hindistan genelinde 1,3 milyar insan, yani nüfusun yüzde 96'sı, DSÖ yönergelerinde belirtilenden yedi kat daha yüksek hava kirliliğiyle yaşıyor.

Rapora göre, Türkiye genelinde hava kirliliği DSÖ standart değerlerinin 4 katı olarak ölçülüyor. Depremden etkilenen kentlerde ise bu değerler 7,5 kata kadar yükseldi. Deprem bölgesinde hava kirliliği, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin üstüne çıktı.

Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum