En son Şırnak’ta bulunmuştu, Dünyaca ünlü aktör hesabından paylaştı

En son Şırnak’ta bulunmuştu, Dünyaca ünlü aktör hesabından paylaştı

Oscar ödüllü Dünyaca ünlü aktör Leonardo DiCaprio, geçtiğimiz günlerde Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan, dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasındaki olan leopar sazanıyla ilgili bir paylaşımda bulundu.

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye alınan ve dünyanın en çok aranan 10 balık türü arasında ikinci sırada yer alan ayrıca nesli tükendiği tahmin edilen leopar sazanı (Kürtçe adıyla Masiyê Piling) geçtiğimiz günlerde Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulundu.

Leonardo Dicaprio 62 milyon üzerinde takipçisi bulunan Instagram hesabından paylaşım yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Yeniden keşfedildi: Türkiye’deki bir grup balık bilimcisi, Dicle Nehri’nin Türkiye bölümünde, benekli bir balık olan kayıp leopar sazanını buldu. Bu yeniden keşif, tatlı su balıklarının %25’inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, küresel olarak tatlı su balıklarının azaldığı dönemde umutları yeşertti. Leopar sazanı, @rewild ve @shoal_org’un en çok aranan kayıp balıklar listesinde yeniden keşfedilen ikinci tür. İlki olan Batman çuprası, 2021 yılının sonlarında aynı cesur ekip tarafından Türkiye’de bulunmuştu. Leopar sazanı bir zamanlar Türkiye’nin doğusu, Suriye’nin doğusu, İran ve Irak’ta Dicle-Fırat nehir sisteminde bol miktarda bulunuyordu. Ancak son otuz yılda balıkçılık, kirlilik, habitat tahribatı ve baraj inşaatları bu türün neslini tükenme noktasına getirdi. “

1000057206-1.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum