Habur Hudut Kapısından Yapılan İhracata Yönelik Açıklama Yapıldı

Habur Hudut Kapısından Yapılan İhracata Yönelik Açıklama Yapıldı

Vali Ali Hamza Pehlivan, Şırnak’ta yer alan Habur Hudut Kapısı üzerinden yapılan ihracat faaliyetlerine yönelik olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vali Pehlivan yaptığı açıklamada; “Pandemi, iki yıla yakın süredir sadece ülkemizde değil bütün dünyada etkisini her alanda hissettirdi. Malumunuz Habur Sınır Kapısı da İlimiz sınırları içerisinde, İlimiz Mülki İdare Amirliği sorumluluğunda ve İpekyolu Gümrük Müdürlüğünün de yine Ticaret Bakanlığımız adına hizmet verdiği, bölgemiz ve ülkemiz için en işlek, en önemli kapılardan birisi. Özellikle ülkemizin ihracatına yaptığı katkılar ve Ortadoğu’ya, özellikle Irak’a açılan kapı olması hasebiyle önem derecesi, işlevselliği yüksek bir kapımız” dedi.

Pandemi nedeniyle geçen yıl ihracata yönelik ticaret hacminin bir ölçüde etkilendiğini dile getiren Vali Pehlivan, yıl sonu ihracat rakamlarının bir önceki yıla göre %5 - %6 nispetinde gerilediğini ve toplamda 6.7 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini söyledi.

Bu yıl ise bu rakamları 10 ay içerisinde yakaladıklarını belirten Vali Pehlivan, “10. ay itibariyle geçen senenin 12 ayının rakamını yakaladık. Yani 2021 ihracat rakamlarına baktığımızda hem İpekyolu Gümrük Müdürlüğü bünyesinde işlemleri yapılan hem de bütün diğer gümrük bölge müdürlüklerimde işlemleri yapılıp Habur’dan çıkış yapan araçların taşımış olduğu emtia ve değişik başlıklar altındaki ürünlerin ihracat değeri bu gün itibariyle 6.7 Milyar dolara ulaştı” şeklinde konuştu.

“Yılsonu hedefimiz ise 10 milyar dolar”

2020 yılında ortalama 1300 olan tır çıkışının bu sene 1800 ortalamasına kadar yükseldiğini vurgulayan Vali Pehlivan, bu rakamın zaman zaman 2000’i bulduğunu ve bunun da sevindirici bir durum olduğunu dile getirdi.

Ticaretin kesilmemesi için birtakım önlemler almak zorunda kaldıklarını söyleyen Vali Pahlivan, “Ülkemiz bu konuda önlemler alırken bir taraftan da Irak tarafının çeşitli kısıtlamaları, önlemleri olmuştu. Bunu koordineli bir şekilde yürüttük. Bu konuda Ticaret Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın, İlimizde de Valiliğimizin himayesinde ilgili kurum ve kuruluşlarımızla ve ticaret erbaplarıyla bir araya gelerek önce dorse değişimi konusunu değerlendirdik. Ama oradaki trafiği çok düşürdüğü için sonradan şoför değişimi yapmak suretiyle, literatüre de temassız ticaret olarak geçen uygulamayı başlattık. Neredeyse sıfırlama noktasına gelen tır giriş çıkışı, belki bu senenin ve bir önceki yılın rakamından düşüktü, ama kısa sürede ortalaması 1300’lere kadar çıkabilmişti. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Ticaret Bakanlığımızca ülkelerarası, özellikle Irak ile yapılan görüşmeler ve ticaret hacminin artmasına yönelik atılan adımlar, hamleler olumlu netice verdi” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte ticaretçilerin, ihracatçıların da önemli gayretleri, oradaki muhataplarıyla görüşmeleri olduğunu, kapının daha etkin bir şekilde kullanılması, orada ahengin sağlanması, giriş çıkışların sağlanması konusunda iş birliği yapıldığını aktaran Vali Pehlivan, ayrıca Ticaret Bakanlığının himayesinde TOBB’un destekleriyle bir modernizasyon çalışması yapıldığını ve büyük ölçüde tamamlandığını, hem modernizasyonu, teknolojik imkanları daha iyi noktalara geldiğini hem de giriş çıkışta akışkanlığını daha iyi bir şekilde sağlandığını söyledi.

Habur’da İl Özel İdaresi tarafından işletilen bir tır parkı olduğunu söyleyen Vali Pehlivan; “İl Özel İdaresi olarak tır parkında 80 kişi çalıştırıyoruz. Tesisimizin sosyal donatıları var. Orada tır şoförlerine sosyal hizmetler de veriliyor, park etme imkânı bulunuyor. Oranın da giderek modernize edilmesiyle ilgili adımlar atıyoruz. Örneğin; önümüzdeki haftalarda PTS sistemi kuracağız. Altyapısı ile ilgili sürekli yenileme çalışmaları yapıyoruz. Özellikle uzun yoldan gelen şoförler hem dinlenme hem de daha rahat ortamlarda sıralarını bekleme imkânları buluyor. Elbette ki bu da genel uygulama içerisinde gümrük kapımızdaki o ahengin, ticari akışın olumlu bir şekilde cereyan etmesi konusunda da katkı sağlıyor. Nihayetinde inşallah yılsonu hedefleri tutturulur. Bu sene bu rakamları yakalarsak inanıyorum ki önümüzdeki yıl daha da artacaktır” dedi.

                 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.