HABUR’DA ARAÇ MUAYENE İSTASYONUNUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HABUR’DA ARAÇ MUAYENE İSTASYONUNUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Habur’da Un İhracat Beyannamesi verilebilmesini sağlayacak olan Araç Muayene İstasyonunun açılışı gerçekleştirildi.

 

Şırnak’ın Silopi İlçesindeki Habur Gümrük Kapısında Tır Parkı sahası içinde İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek olan ve un ihracatı için Dâhilde İşleme İzin Belgesi, ihracat beyannamesi verilmesini sağlayacak Araç Muayene İstasyonu için açılış düzenlendi.

Tır Parkında düzenlenen programa Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, Vali Yardımcısı Tunahan Efendioğlu, Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Yılmaz Demirelli, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Enver Kök, İpekyolu Gümrük Müdürü Nurol Özkan, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, DAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Çağlı, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, iş adamları ve şoförler katıldı.

Programda konuşma yapan Vali Pehlivan; “Şu anda Habur’da, İl Özel İdaremiz tarafından işletilmekte olan Tır Parkındayız. Habur Sınır Gümrük Kapımızda ciddi bir ekonomik sirkülasyon söz konusu. Hem bölgemiz hem de ülkemiz için burada ekonomik anlamda çok önemli bir ticari döngü gerçekleşiyor. Ülkemizin en işlek kapılarından birindeyiz. Geçmişten bugüne Habur Gümrük Kapımızın standartlarının yükseltilmesi için çok büyük emekler verildi, yatırımlar yapıldı. Ben bu vesileyle, özellikle de son yıllarda yoğunlaşan bu çalışmalardan dolayı, buraların standardının yükseltilmesi ve ihracatın, ticaretin daha da iyi noktalara gelmesi hususunda vermiş oldukları üst düzey desteklerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sayın Ticaret Bakanımıza, ilgili bütün kurum ve kuruluşlara şahsım ve İlimiz adına saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Yerelde bizlere düşen ihtiyaçları tespit etmek, imkanlar dahilinde olanı yapmak, yerel imkanları aşanları ise ilgili Bakanlıklara arz etmek ve takipçisi olmak. Bugün açılışını gerçekleştirecek olduğumuz muayene istasyonu da bu bağlamda güzel bir örnek teşkil ediyor. 2017 yılından itibaren, Dâhilde İşleme İzin Belgesi olarak adlandırılan belge tanzimi Habur’da yapılmıyordu. Bu konuda bu işle iştigal eden ihracatçılarımızın, firmalarımızın, ulaştırma sektöründe çalışan kardeşlerimizin sıkıntıları ve beklentileri vardı. Sağ olsun Sayın Vekilimiz başından beri konuyu yakından takip ediyordu ve bu yılın başında Ankara’da, Ticaret Bakanlığında gerekli girişimlerde bulunmasıyla Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın başkanlığında bir toplantı yapmıştık. Toplantıya Şırnak Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ve AK Parti İl Başkanı da iştirak etmişti. O toplantıda yapılması gereken iş ve işlemler somutlaştı. Bu vesileyle sayın Ticaret Bakanımız başta olmak üzere Bakan Yardımcımıza, Milletvekilimize ve Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum. 680 dekar büyüklüğündeki Tır Parkımızda bir muayene istasyonunun kurulması icap ediyordu. Bu istasyonun yapımını Özel İdare olarak biz üstlendik. Ankara’daki toplantımızın akabinde, pandemi şartları olmasına rağmen mümkün olan en kısa zaman içinde yaklaşık bir dönüme yakın bir alana kurulu bu yapıyı tesis ettik. Bundan sonra ihracatla ilgili beyannameler ve benzeri işlemler İpek Yolu ve Gümrük Bölge Müdürlüğümüze yapılacağı için ihracatçı firmalarımız, nakliyecilerimiz hem yakıttan hem de zamandan tasarruf edecek ve bu şekilde navlun giderleri azalacak. Ticari faaliyetlere önemli katkılar sağlanacak. Yaklaşık 500-600 civarında bir istihdam oluşturulması söz konusu. Araç olarak da 2 bin ila 2 bin 500 aracı ilgilendiren bir konu. Önemli bir rakam. Haftada 800 ila 1000 tır, un ticareti kapsamında Habur Sınır Kapımızdan çıkış yapıyor. Dolayısıyla bütün bunları birleştirdiğinizde bu noktanın oluşturulmasının Silopi başta olmak üzere İlimize ve çevresine önemli ekonomik katkılar sağlayacak. Bugün inşallah startını veriyoruz. Tekrar hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Büyük emekler sarf edildiğini söyleyen Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik; “Bu hizmette emeği geçen herkese müteşekkirim. Allah böyle güzel günleri bize yaşatsın. Özellikle Sayın Valim, Sanayi Odası Başkanlarımız, Kaymakamımız, Vali Yardımcımız, İlçe Başkanım… Hepsi buraya büyük emek sarf ettiler. Aşağı yukarı bir buçuk yılımızı aldı. Takriben bir buçuk yıl önce biz Ticaret Bakanımızla bir araya gelmiştik. Orada sözü aldık ama bir türlü fiiliyata geçmedi. En sonunda Sayın Valim ve Ticaret Odası Başkanlarımız, İl Başkanımızla birlikte Ankara’da Ticaret Bakanımızla bir toplantı yaptık. Sağ olsun, Sayın Valim ivedilikle işleri başlattı. Aşağı yukarı bir iki ay önce burayı bitirdi. Bugün Allah izin verirse araçlarımız Silopi’den çıkarak Irak’a doğru yol alacak. Hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Allah bereketimizi, kazancımızı, birlik ve dirliğimizi çok etsin, Allah yardımcımız olsun.” şeklinde konuştu. TSO Başkanı Osman Geliş ise; “2017 yılından itibaren Habur’da bazı olumsuzluklardan dolayı İç gümrüklerde ve İpek Yolu’nda un beyannamesini aşamıyorduk.  Silopi ilçemiz için çok önemli olan, ciddi bir işçilik ve araçların sirkülasyonu için akaryakıt alımlarında Silopi ekonomisine ciddi katkı sunan bu işte bizleri yalnız bırakmayan Ticaret Bakanımız, Valimiz Sayın Ali Hamza Pehlivan, Milletvekilimiz Rizgin Birlik, Silopi Kaymakamımız, Bölge Müdürüm, ilgili tüm yetkililere, değerli büyüklerimize huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Unumuz bereketli, ekmeğimiz güzel olsun.” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Pehlivan, Milletvekili Birlik ve beraberlerindeki heyetle, hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle kurdeleyi keserek araç muayene istasyonunun açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet istasyonu gezdi, ilk muayene ve beyanname verilme işlemine refakat etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.