Harita Güncellendi! İşte Türkiye’deki Riskli İller ve İlçeler, 45 İl Diken Üstünde
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif fay hatlarının haritalarını çıkaracaklarını belirtti. MTA'nın yayımladığı güncel Türkiye Diri Fay Haritası, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay olduğunu gösteriyor. İşte yenilenmiş diri fay hattı haritası ve riskli bölgeler...
Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkaracaklarını belirtti. Bu süreçte geçerli olan ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncel Türkiye Diri Fay Haritası, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip 485 diri fay olduğunu gösteriyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de sık sık sarsıntılar yaşanmaktadır. İşte güncellenmiş diri fay hattı haritası ve fay hattı geçen deprem riski taşıyan iller ve ilçeler listesi...
Türkiye Diri Fay Hattı Haritası ve Riskli Bölgeler
Depremler sonrası vatandaşlar tarafından yapılan fay hattı sorgulamaları arttı. Türkiye'de fay hatları ile ilgili araştırmalar, kurumlar, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından harita verileri kullanılarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda, MTA'nın güncel fay hattı haritası öne çıkmaktadır. Peki, Türkiye fay hatları hangi illerden geçiyor? İşte MTA'nın yenilenmiş Türkiye deprem risk haritası...
Doğu Anadolu Fay Hattı Hangi İlleri Kapsıyor?
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunmaktadır. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlar ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona erer. Bu fay hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçer ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerindeki İller
AFAD'a göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi Graben Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde toplam 24 il doğrudan aktif fay hattı üzerinde yer almaktadır. Bu iller arasında 80'den fazla ilçe de bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayarak Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçer. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içinde yer almaktadır.
Batı Anadolu Fay Hattı Üzerindeki İller
Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsar. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzaları ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de fay hatları yer almaktadır.
İstanbul ve Ankara'da Diri Fay Bulunmuyor
MTA'nın diri fay hatları haritasına göre, Türkiye'nin en uzun diri fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı’dır. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmamakla birlikte, yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk oluşturmaktadır.
MTA Diri Fay Haritasına Göre Birinci Derece Riskli Bölgeler
Birinci derece deprem riski taşıyan iller şunlardır: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
İkinci derece deprem riski taşıyan iller: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Üçüncü derece deprem riski taşıyan iller: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritasına Göre En Az Riskli Bölgeler
Deprem riskinin en az olduğu iller: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Bu bilgiler ışığında, MTA’nın yenilenmiş diri fay hattı haritasını inceleyerek deprem riskine karşı hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.