HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlere Yeşil Sol Parti ile girileceğini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlere Yeşil Sol Parti ile girileceğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halk TV'de gündeme dair soruları yanıtladı. Sancar, seçime Yeşil Sol Parti ile gireceklerini duyurdu.

Halk TV ekranlarında yayımlanan Lider Masası'nın bugünkü konuğu HDP eş Genel Başkanı Mithat Sancar oldu.

Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama adımını, Anayasa Mahkemesi'nin 'kapatma davası'na ilişkin kararını değerlendirdi.

Sancar, HDP'nin ve Emek ve Özgürlük İttifakı'nın seçimlere olan yaklaşımına dair şu açıklamalarda bulundu:

"Bizler seçimlerde izleyeceğimiz yolu 27 eylül 2021'de duyurmuştuk. HDP çalışmalarını çok erken zamanda başlatmış hazırlıklarını yapmış bir partidir. O zamanlar parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı dinamiklerini olduğunu söylemiştik. Parlamento seçimlerine kendi ittifakımızla gireceğimizi söylemiştik. HDP hiçbir ittifakla değil kendi ittifakı ile seçime girecek. Emek ve Özgürlük İttifakı bunun somut örneği oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesinin gerekli olduğunu belirtmiştik. Çünkü demokrasi, kişiler değil ilkeler üzerinde gerçekleşir.

Biz 2021'de özellikle diğer muhalefet partileriyle görüşmelere açık olduğumuzu söylemiştik. Biz 6'lı masa tarafından cumhurbaşkanı adayı belirlenirse kendisine destek vereceğimizi söylemiştik ama bu konuda karşılık alamadık."

'HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı çıkarma sürecine deprem yön verdi'

Ben 2022 Ekimi'nde MHK'da aldığım kararı duyurdum ve biz o zaman kendi adayımızla devam edeceğimizi duyurduk. Elbet bunu Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüştük. İsim havuzu oluşturduk. Tam da şubat sonunda adayımızı açıklayacaktık ama 6 Şubat'ta içimizi yakan deprem yaşandı. Biz bölgeye gittik. Döndük ve cumhurbaşkanı adayını gözden geçirmemiz gerektiğini düşündük.

Bu iktidar bu ülkeyi harabeye çevirdi. Hukuku ayaklar altına aldı. Çok boyutlu krizler var. Bu deprem ülkemize ve insanlarımıza çok bedel ödetti. Biz bu iktidardan kurtulmak şart diyerek bu aday çıkartma kararını yeniden değerlendirdik.

Bu deprem sadece bir afet olarak görülemez. Kayıplarımız, seçime bu kadar az süre kalmışken bu kadar ağır şekilde yaşadığımız yıkım. Bize farklı bir yol izlememiz gerektiği konusunda bize mesaj oldu.

'Yeşil Sol Parti ile seçime gireceğiz'

Sancar, "Biz Yeşil Sol Parti ile seçime gireceğiz" açıklamasında bulundu.

Sancar, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Biz seçime katılma yeterliliği için gerekli örgütlenme oranını açacak şekilde tamamlandık bu kararı bütün bileşenlerimizle verdik.

İttifak meselesi ayrı başlık olarak duruyor. Seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gireceğimizi duyurduk. Yeşil Sol Parti 81 ilde seçime girecek. Diğer ittifak güçlerimiz de seçime girecekler fakat hangi illerde olacak belli değil. Yani kesinleşen şu; seçime Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gireceğiz ama Yeşil Sol Parti her ilde seçime girecek.

Biz en yüksek oy oranı ve temsiliyete ulaşma yolunun tek listede birlikte seçime girmek olduğu görüşündeyiz. Son MYK toplantımızda bu kararı aldık. Biz Yeşil Sol Parti çatısı altında tek listeyle seçime girelim dedik. Bizim hesaplamamıza göre en etkili sonuç bu şekilde alınacaktı. Fakat ittifak güçlerimizdeki partiler seçime kendi logolarıyla girmek istediler. Bu anlaşılır bir şeydir.

HDP logosuna benzer tercih

Yeşil Sol Parti ve HDP logolarının benzeştiği bir logo tasarlamıştık. Açıkçası kafa karışıklığına yol açamamak için bu logonun benzeşmesi konusunda bir kaygımız da yok. İttifak bileşenlerimiz kendi amblemleri ile gireceklerini yeniden söyledikleri için biz ısrar etmedik. MYK kararımızı sunduğumuzda arkadaşlar düşünme süresi istediler. Sonra kendileri kararlarını değiştirmek istemediklerini söylediklerine biz de tek liste kararımızı esnettik.

Kazanımları tehlikeye sokacak hiçbir yol bu ittifak tarafından benimsenmeyecek. Bütün dengeleri gözetiyoruz. Bu ittifak kolay kurulmadı. Genişleme çalışmalarımız da devam ediyor. Kısacası Emek ve Özgürlük İttifakı herhangi bir bileşenine kazanımlarını tehlikeye sokacak bir nedeni kabul etmez. En iyi sonucu alacak formülleri bulacağız

Ortak liste konusunda da bir mütabakatımız var. Diğer ittifaklarda koşulan formüllerden daha farklı formüllerle çalışıyoruz. Ayrıntıları vermem doğru olmaz. Ama gözetilen temel husus; daha önceki kazanımlarımızın daha altına düşmemek.

Bu ittifakın yeni katılamlarla genişlemesi çalışmalarına da son güne kadar devam edeceğiz. Sol Parti de bunlardan biri. Görüşmelerimiz var

Biz 100'ün üstünde milletvekili çıkarmayı hedef koyduk. Türkiye'nin felaket iktidarından kurtulmasını istiyoruz."

Demirtaş'tan canlı yayına mesaj: Halk TV izleyicilerine selamlarımla

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halk TV yayınına sosyal medya hesabından bir mesaj gönderdi:

"Mithat Hoca'ya, Bengü Hanım'a, İsmail Bey'e ve tüm Halk TV izleyicilerine selamlarımızı gönderiyoruz. Şu anda cezaevinden sizi izliyoruz.

Bu vesileyle, Halk TV, Fox TV, Tele1 ve Show TV'ye RTÜK tarafından verilen seçime müdahale amaçlı cezaları kabul etmediğimizi, adil yargı önünde er geç adaletin gerçekleşeceğini belirtiyor, yürekten inanıyoruz.

Selçuk Mızraklı ile birlikte hepinize içten selamlarımızı tekrar iletiyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi umuyoruz.

Birlikte başaracağız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.