Hibe Desteği Alan Şırnaklı Çiftçi İlk Hasadını Topladı

Şırnaklı Çiftçi Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünden almış olduğu fide desteği ile ilk hasadını topladı. Hasatlar satışa sunulmak üzere sebze hallerine sevk ediliyor.

Şırnak’ın Silopi ilçesi Buğdaylı köyünde 9 yıldır çiftçilik işi ile uğraşan Mahmut Uçar son zamanlarda artan maliyetler sonrasında iş bırakma noktasına geldi. Ancak daha sonra Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünden fide desteği alan Mahmut Uçar 60 dönüm üzerine yüzde 75’i devlet desteği sebze ürünleri ekti. Ürünleri kısa bir sürede hasat vermeye başlayan Mahmut Uçar tarladan toplanan ürünleri sebze hallerine gönderilmek üzere ilçeye gönderiyor.

Konu hakkında açıklamada bulunan Mahmut Uçar Silopi ilçesinde yaklaşık 9 yıldır çiftçilik işleri ile uğraş verdiğini söyledi. Son zamanlarda artan girdi maliyetlerinden dolayı sorun yaşadığını ifade Çiftçi Uçar Devletin tarım alanında vermiş oldukları destekler sayesinde işlerine devam ettiğini söyledi.

sirnakli-ciftci-jpgadsd.jpg

Mahmut Uçar “Ben yedi senedir yedi sene üst üste tarım işi ile uğraşıyorum. Ama artan maliyetlerden dolayı artık bu işi bırakma noktasına geldim Ancak Şırnak İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü bize fide desteği ile katkı sundular. Almış olduğum destekler sayesinde bu işi yapmaya devam ettim. Bizler çiftçiler olarak devlet desteklerinin daha artmasını istiyoruz. Damlama ve gübre desteğinin de eklemesini istiyoruz. Benim en büyük hayalim çiftçilik mesleğinin genişlemesi bu şekilde Türkiye ve Şırnak ekonomisine önemli katkılar verebiliriz. Çiftçilik arttığı zaman vatandaşlarımız çalışmak için başka şehirlere göç etmek zorunda kalmazlar. Biz Çiftçiliği artırırsak Şırnak göç eden değil göç alan bir yer olacaktır. " Diye konuştu

Tarlada çalışan Diyar Hacı sebze yetiştiriciliği yaptıklarını söyleyerek, “Silopi’ye gittiğimizde manavlarda sebze mi görünce çok seviniyoruz. Bu işi yaptığım için çok mutluyum” dedi.

Konu hakkında açıklamada bulunan Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan şunları söyledi:

" İlimizde ekonomik anlamda sebzecilik alanları yok denecek düzeydedir. İlimizde TÜİK verilerine göre 12.664 dekar sebze alanı mevcuttur. Bu oran toplam tarım arazilerimizin %1,19 una tekabül etmektedir. Yine TÜİK verilerine göre İlimiz kendi sebze ihtiyacının %8,18 inin karşılamaktadır. İlimizin sebze ihtiyacının %91,82 si Adana, Mersin vb. İllerden karşılanmaktadır. İlimizin sebze alanlarıyla ilgili yukarıda belirtilen hususlar bir arada değerlendirildiğinde Sebzecilik Projelerinin ne kadar elzem olduğu anlaşılmaktadır. Bu kapsamda Kurumumuz hem açık alanda sebze üretimi hem de örtü altında sebze üretimiyle ilgili projeler uygulanmaktadır.

sirnakli-ciftci.jpg

2023 yılında uygulamasına devam ettiğimiz sebzecilik projeleri kapsamında hem açık alanda hem de örtü altında üretim yapmak isteyen üreticilerimize %75 hibe ile fide desteği sağlıyoruz. Bu kapsamda bu sene içerisinde 70 üreticimize hem yazlık hem kışlık 400.000 adet fide ve tohum dağıtımı yapılacak olup, toplamda 1200 ton sebze üretimi bekliyoruz. Bugün ülkemizde açık tarla domates yetiştiriciliğinde ilk hasadı Silopi İlçemizden çıkarmış olduk. Bu da İlimizde potansiyel bir turfanda sebze yetiştiriciliği alanı oluşturulabileceğini gösteriyor. Bu kapsamda üreticilerimize siz yeter ki üretin yeter sloganıyla, üretime katkı sunmalarını ve kendine yeter bir Şırnak’ımızın inşasında görev alarak Bakanlığımızın desteklerinden yararlanmaya davet ediyoruz. "

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.