İdil’de Kuraklık Alarmı! Çiftçi Felaketin Eşiğinde: Hasat Umudu Sıfırlandı

İdil’de bu yıl etkisini artıran kuraklık, buğday ve arpa tarlalarını kuruttu. Yüzde 100’e varan ürün kaybı yaşayan çiftçiler, TARSİM’in yetersiz kaldığını belirterek devlet desteği bekliyor. Tarım durma noktasında!

Şırnak’ın İdil ilçesinde yaşanan şiddetli kuraklık, bölge çiftçisini çaresiz bıraktı. Bu yıl buğday ve arpa tarlaları kururken, çiftçilerin verim beklentisi tamamen yok oldu. Tarım alanlarının büyük bölümü susuzluk nedeniyle zarar gördü, ürünlerde yüzde yüz kayıp yaşandığı bildirildi.

"Ekinler Tamamen İmha Oldu, Verim Sıfır"

İdilli Önder Çiftçi ve Kurtuluş (Batele) Köyü Muhtarı Mehmet Nuri Genç, yaşanan kuraklığın boyutlarını anlattı. Genç, “Bu yıl bölgemizde ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Kuru alanlarda ekilen tüm ürünler yüzde yüz imha oldu. Verim tamamen sıfırlandı,” diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.

Genç, 2018’den 2025’e kadar geçen sürede dört yılın kurak geçtiğini ve çiftçilerin bu süreçte büyük mağduriyet yaşadığını vurguladı.

"Çiftçinin Yüzde 90’ı Sigortasız, TARSİM Yetersiz Kaldı"

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sistemine de dikkat çeken Genç, çiftçilerin yalnızca yüzde 10’unun kuraklığa karşı sigorta yaptırabildiğini belirtti. Sigortasız kalan çiftçiler ise sıfır verimle sezonu kapatmak zorunda kalacak.

TARSİM'in verdiği tazminatların da yetersiz olduğunu ifade eden Genç, “200 kilo ürün alınan bir tarlada sadece 150 kilo üzerinden ödeme yapılıyor. Oysa geçen yıl dekarda 415 kilo buğday elde etmiştik,” dedi.

Elektrik Desteği Yetersiz, Maliyetler Altında Ezilen Çiftçi Dayanamıyor

Kuraklık nedeniyle sulama ihtiyacının arttığını belirten Genç, “Eskiden yılda 1-2 kez sulama yeterli oluyordu. Ancak bu sene yağış olmadı, ekimden hasada kadar sürekli sulama yapmak zorundayız,” dedi.

Devletin sulama enerjisine verdiği destek payının geçmişte yüzde 65 olduğunu hatırlatan Genç, bu oranın şu anda yüzde 25’e düştüğünü belirtti. “Enerji, mazot ve gübre maliyetlerini karşılamakta zorlanıyoruz. Desteğin en az yüzde 50’ye çıkarılması gerekiyor,” diyerek çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanına Çağrı: "İdilli Çiftçi de Destek Bekliyor"

Malatya ve çevresindeki don felaketi yaşayan çiftçilere destek verileceğinin açıklandığını hatırlatan Genç, aynı uygulamanın kuraklıktan etkilenen İdil çiftçileri için de yapılması gerektiğini söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Tarım Bakanımızdan ve devletimizden acil destek bekliyoruz. İdil’deki çiftçilerin mağduriyeti büyük. Gerek sulama desteği, gerekse TARSİM ödemelerinde düzenleme şart. Aksi takdirde, üretim tamamen durma noktasına gelecek.”

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.