İdillilerin Yeni Gözdesi Yer Fıstığı Olacak

İdillilerin Yeni Gözdesi Yer Fıstığı Olacak
İdil'de alternatif ürün olarak son yıllarda ekim alanı artan yer fıstığının hasadı başladı.


Verimin yüksek olduğu ürün 45 ile 50 lira arasında pazar buluyor. Ziraat Mühendisi İsmail Akman, yer fıstığının İdil'de önemli bir ürün haline gelebileceğini belirterek, “İlerleyen süreçlerde idil Yer fıstığının, merkezi olabilir dedi.

Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünden mezun olan Ziraat Mühendisi İsmail Akman, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde 700 dönüm yer fıstığı ekimi yaparak İdil tarımına yeni bir soluk getirdi. İdildeki çiftçilere alternatif ürün seçenekleri sunmak ve tarımsal verimliliği artırmak amacıyla yaptığı bu yenilikçi girişim ile İdil bölgesi için tarımda yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyor.

Ziraat Mühendisi İsmail Akman, İdil bölgesinde Kurtuluş köyünde 700 dönümde yer fıstığı ekimini ilk kez gerçekleştirerek, İdil'de daha önce denenmemiş bir tarım uygulamasına imza attı. Bu adımıyla, İdil çiftçilerine örnek olmayı, yer fıstığı gibi katma değeri yüksek ürünlerle gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Akman’ın yürüttüğü bu çalışmalar, İdilli çiftçiler tarafından ilgiyle karşılanırken, yerel tarımsal üretimde de umut verici bir potansiyel oluşturuyor.

Akman “İdil Kurtuluş Köyü’nde yer fıstığı ekimi projesinde aktif olarak yer alarak, tarımsal üretim süreçlerinin her aşamasında uygulamalı deneyim kazandım. Ekimden hasada kadar olan tüm safhalarda çalışarak, toprak hazırlığı, ekim teknikleri, sulama ve bakım süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesinde önemli roller üstlendim. Ayrıca, yer fıstığının hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini sahada gözlemleyerek, doğru ilaçlama ve biyolojik mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi oldum. Üretim sürecinde, yerel çiftçilerle doğrudan iletişim kurarak, üretim süreçlerine dair önerilerde bulundum ve ürün verimliliğini artırmak için çeşitli yenilikçi tarım tekniklerini sahada test ettim. Bu süreç, sadece teorik bilgimi pratiğe dökmekle kalmadı, aynı zamanda tarım sektöründeki zorlukları ve fırsatları daha yakından görme imkanı sundu” dedi.

1eebb968-87ea-427e-98b5-48a170d1c03d.jpg

2e4b40af-269e-4c0c-8407-270b6451338d.jpg

e27ca0fd-a0a8-412c-8422-672aed87702f.jpg

be1a0faa-39e0-453c-a85a-74bc26086d66.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.