Ilısu Barajı'nda elektrik üretimi yarın başlıyor (Yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak)

Ilısu Barajı'nda elektrik üretimi yarın başlıyor (Yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak)

18 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde yarın düğmeye basılıyor. 6 tribünden oluşan dev barajın ilk tribününün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın altı tribününden ilki, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete alınıyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle iştirak edeceği ilk tribünün hizmete alınma törenine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pakdemirli, Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan ve Erdoğan tarafından 2008'de temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretiminin başlayacağını belirtti.

Pakdemirli, Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumundaki Ilısu Barajı’nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Tesisin, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip oluğunu aktaran Pakdemirli, bin 820 metre kret uzunluğu olduğu bilgisini paylaştı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.