İnsanlığın Doğuşu Olan Mezapotamyada 1200 Yıllık Süren Gelenek Bu Senede Devam Ettirildi!

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kiwex (Mağara) köyünde 1200 yıldır var olan ezidilerin her yıl kutladığı "Çarşema Sor" bayramı bugün büyük bir katılım ve coşku ile kutlandı.

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Kiwex (Mağara) köyündeki Ezidilerin her sene kutladıkları Çarşema Sor Bayramı bu senede kutlandı. Kutlamalara, Şengal’den, Avrupadan ve bölge kentlerinden pek çok Ezidi katıldı.

Avrupa, Şengal ve Bir Çok Kentten Katılım Sağlanıyor

İdil ilçesine bağlı Mağara (Kıvex) Köyü’nde Ezidilerin kutladığı “Çarşema Sor” bayramı dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar ile bugün kutlandı. Mağara Köyünde yıllar önce Avrupa’nın birçok ülkesine göç eden İdilli Ezidiler 17 Nisan’da Mağara(Kıvex) Köyü’nde bir araya gelerek kutsal bayramlarını dini ritüellerine göre kutladı.

1200 YILLIK ŞIRNAK EZİDİ KÖYÜ

Kiwex köyü Mardin’in Midyat ilçesi ile Şırnak’ın İdil ilçesi arasında yer alan, tarihi 1200 yıl önceye uzanan ve “Küçük Laleş” olarak tanınan bir Ezidi köyüdür. Köy 1980’lerden itibaren boşaltılsa da Şırnak ve çevre illerden, Laleş’ten ve Avrupadan pek çok Ezidi gelip bu bayramı kutluyor.
Türkiye’de 1970’li yıllara kadar yaklaşık 80 bin Ezidi yaşıyordu. 80’li yıllardan sonra ise hem siyasi hem de toplumsal nedenlerden ötürü Ezidiler Avrupa’ya göç etmeye başladı. Şu anda Türkiye ve bölge kentlerinde yaşayan Ezidi Kürt sayısı binin altına düşmüş durumda.
Türkiye’de Ezidi’nin inancını temsil eden tapınakların olduğu günümüze kadar sağlam kalan tek köyü Şırnak’ta bulunmaktadır. 33 yıldan fazladır köy boşaltılmış olup kimse yaşamamaktadır. Köy ziyaretçilere açık.

BU SENE KUTLANAN ÇARŞEMA SOR BAYRAMI'NDAN KARELER;

carsema-sor.jpg

cema-1.jpg

ezidi.jpg

sirnak.jpg

aytenn.jpg

eid.jpg

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum