Irak sınır kapıları için yeni karar alındı!

Irak sınır kapıları için yeni karar alındı!

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin yeni kararına göre, artık sınır geçişlerinde ve gümrük noktalarında gümrük vergileri ve harçlar para birimi olarak dolar yerine dinar olarak ödenecek.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümeti, 20 Eylül tarihinde aldığı Bakanlar Kurulu kararını bugün kamuoyuyla paylaştı. Maliye ve Ekonomi bakanlarının önerisi doğrultusunda, sınır geçişlerinde ve gümrük noktalarında resmi gümrük vergileri ve harçların sadece Irak dinarıyla ödenmesi kararlaştırıldı.

İHLAL YAPAN CEZALANDIRILACAK

Kararnamede ayrıca “Bu karara tüm bakanlıklar ve ilgili taraflar bağlı olacaktır. Sınır kapılarında ve gümrük noktalarında ihlal yapılması durumunda ihlalde bulunan kişi cezalandırılacaktır” denildi.

Karar hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel Müdürü Samal Abdulrahman, Irak’ta kullanılan para biriminin kademeli olarak dinara çevrilmesi gerektiğini belirterek, “Irak’ın para birimi dinar olduğu için işlemlerin adım adım dinara çevrilmesi gerekiyor. Doları tüm kapılarda dinara çevirdik ki bu da Irak Merkez Bankasının belirlediği 100 doların 132 bin dinar olarak işlem görmesi anlamına geliyor” dedi.

Türkiye ile Habur Sınır Kapısı, İran ile Hacı Omeran, Pervezhan ve Başmak sınır kapılarında dinar uygulanmasına adım adım geçileceğini belirten Abdulrahman, “Bazı kapılarda detay gerektirdiğinden henüz bu sisteme geçilemedi. Bu sistemi adım adım değiştirmemiz gerekiyor. Ancak karar tüm kapılara iletildi ve uygulama aşamasındayız” ifadelerini kullandı.

KARARI MERKEZİ HÜKÜMET ALDI

Samal Abdulrahman’ın aktardığına göre söz konusu karar Irak merkezi hükumeti tarafından alındı Bölgesel Kürt Yönetimi Bölgesi de kararı uyguladı.

Kaynak:Rudaw

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.