İşgücü Piyasası Politikaları ve Yenilikçi Destek Mekanizmaları Çalıştayı
Bölgede yer alan yatırımcıların, genç istihdamını teşvik etmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamında fonlanan ve DİKA tarafından yürütülen "TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamın Teşviki İçin Teknik Destek Projesi” kapsamında Şırnak Üniversitesi öğretim elemanlarına yönelik çalıştay düzenlendi.
Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezinde düzenlenen eğitime katılan Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Üniversite olarak istihdama yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Şırnak’taki en büyük sıkıntıların başında işsizliğin olduğunu söyleyen Rektör Erkan; “2017 de görev başladığımda ilk yaptığımız işlerden biri 2023 Vizyon Çalıştayını düzenlemek oldu. Bu çalıştayda istihdamla ilgili swot analizlerini yaptık. Ben üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme dışında topluma faydalı olabilecek özellikle istihdama katkı sağlayacak projelere öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorum. Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi ile Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği doğalgazın şehrimize gelmesi ile birlikte kömür kazanlarımızın olduğu 4 bin 500 metre karelik alanda Tekstil Atölyesi kurduk şuanda 100 kişi istihdam ettik. Hedef burada 500 kişi istihdam etmek. Yine bu kurumlarımızla işbirliği işinde kampüsümüzde Şal-Şapik Üretim Tesisini kurduk burada da şuanda 50 kişi istihdam ettik. Kadın girişimcilerimiz için Mantar Üretim Tesisi kurduk. Ziraat Mühendisi bir gencimiz üniversitemizin desteği ile Şırnak’ta ilk defa Solucan Gübresi yetiştirmeye başladı. Üniversite olarak biz şehrimizin her alanda gelişmesi için çalışıyoruz. Bu çalıştayın da gençlerimiz için çok faydalı olacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Yirmi beş öğretim elemanının katılım sağladığı çalıştayda, AB Genç İstihdamın Teşviki Projesinde Uzman Eğitmen Demir Çulhacı tarafından aktif işgücü istihdamı ve girişimcilik konularında eğitim verildi.
Bölgenin sektörel dinamiklerinin analize tabi tutulduğu çalıştayda, katılımcılar seçilen temalar üzerinde gruplar halinde bulgu, öneri ve görüşlerini ileterek bölge istihdamına ve iş gücü piyasasına yönelik çözüm önerileri getirdi.
İki gün süren çalıştayda; ortak bir anlayış geliştirilmesi amacıyla işgücü piyasasının yapısı, işgücüne katılım oranı, insiyet uçurumu, istihdam-nüfus oranı, imalat ve hizmet sektörünün istihdamdaki payı, işsizlik oranı, genç ve kadın işsizliği oranı, işgücünün eğitim seviyesi, işgücünün verimliliği, beceri düzeyleri, aktif işgücü piyasası politikalarının tanıtımı, sınıflandırması ve kısaca tarihsel gelişimi, aktif işgücü piyasası politikalarının (AİPP) etkisi, etkililiği ve değerlendirilmesi gibi kavramlar ve konseptler hakkında bilgilendirme yapıldı.
Çalıştayda ayrıca; proje eğiticilerine yönelik istihdam destek tedbirleri, eğitim programları, işbaşında eğitim, mesleki eğitim, serbest çalışma tedbirleri, toplum yararına yönelik programlar gibi programlar hakkında çalışmalar gerçekleştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.