Kürtçe Tabela Olmayan İşletmeler Kapatılacak!

Kürtçe Tabela Olmayan İşletmeler Kapatılacak!

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki işletmelerin tabela ve menülerinde Kürtçe kullanmamaları halinde ruhsatlarının yenilenmeyeceği duyuruldu.

Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Kurulu Basın sözcüsü İbrahim Abdulmecit, tüm konaklama ve turistik alanlarda faaliyet gösteren restoran, kafe ve diğer işletmelerin tabela, menü ve talimatnamelerinde Kürtçe bulunması zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Abdulmecid, genelgeye uymayan işletmelerin ruhsatlarının yenilenmeyeceğini söyledi.

Turistlerin diline, kültürüne ve dinine saygı duyduklarını ve sadece Kürtçenin birinci dil olmasını istediklerini ifade eden İbrahim Abdulmecit, “Daha önce tüm turistik mekanların tabelalarında, menülerinde ve talimatlarında Kürtçenin bulunması zorunluluğunu duyurmuştuk. Bu genelgeye uymayanların ruhsatı yenilenmeyecek, yeni açılan bir işletme ise ruhsat verilmeyecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının sıklıkla gittikleri restoran ve turistik işletmelerde Kürt çalışan olmadığından şikayetçi olduklarını ifade eden Abdulmecit, “Genel müdürlüklerimiz düzeyinde şu anda bir veri toplama çalışması yapılıyor. Halihazırda turistik yerlerde ne kadar yerel çalışan olduğunu öğrenmek istiyoruz. Yapılan çalışmalar ardından işletmelerde bundan sonra çalışanların yüzde 75'inin yerli olması zorunluluğunu getireceğiz. Bu karar aynı zamanda bakanlar kurulu tarafından da önerilmiştir” diye konuştu.

İbrahim Abdulmecit, Kürdistan Bölgesi’nde yerel iş gücünden yararlanmak istediklerini ifade ederek, özellikle Kürdistan’daki gençlere iş imkanı sağlamak için çabaladıklarını söyledi.

2023’ün ilk altı ayında Kürdistan Bölgesi'ne 4,5 milyon turist geldi

Bu yılın ilk altı ayının turizm verilerini de paylaşan Abdulmecit, 30 Haziran itibarıyla Kürdistan Bölgesi'ne 4 milyon 500 bin turist ve ziyaretçinin geldiğini söyledi. Bu rakam yıl sonunda 8 milyona çıkması bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Kurulu’nun verilerine göre, Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret eden turist sayısı geçen yılın ilk altı ayına oranla bir milyon arttı.

Kürdistan Bölgesi'ni en çok ziyareti Irak'ın güney ve orta kentlerinden gelen turistler gerçekleştiriyor.

Resmi verilere göre, Kürdistan Bölgesi'nde 714 kafe, 10 lunapark, 589 restoran, 599 Seyahat Şirketi ve Acentası, 54 tatil köy, 460 otel ve 282 motel olmak üzere toplam 2 bin 708 mekan turistik destinasyon olarak tescil edildi.

Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Kurulu’nun verilerine göre, en çok turist çeken kent başkent Erbil olurken Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentleri Erbil’i takip ediyor. Bu yılın 9 ayında 4 milyon 93 bin 888 turist Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Kaynak:RUDAV

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.