Mayıs Ayında Bahçenizde Mutlaka Budamanız Gereken 5 Bitki! İşte İyi Çiçek Açması İçin Yapılması Gerekenler
Baharın gelmesiyle birlikte bahçenizin bakımı da önem kazanır. Mayıs ayında yapılması gereken budama işlemleri, bitkilerin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde büyümesine yardımcı olur. İşte bu ay mutlaka budamanız gereken 5 bitki hakkında bilmeniz gerekenler.
İşte bu ayda mutlaka budanması gereken 5 bitki:
Botanik uzmanı Craig Wilson, büyümeyi teşvik etmek için mayıs ayında hangi bitkilerin budanması gerektiğini açıkladı.
Mor Salkım Fidanı:
Görünümüyle dikkat çeken mor salkım, mayıs ayında budanabilecek bitkiler arasında yer alır. Ancak ardışık budama işlemleri, ağaçlara zarar verebilir, bu yüzden mayıs ayında budama yapacaksanız, mart ayında bunu yapmadığınızdan emin olun. Eğer baharın başında budama yapamazsanız, sonraki ideal dönem ağustos ve eylül ayları olacaktır.
Gül:
Çok çeşitli türleri olan güller, mayıs ayında budanmak için ideal bir dönemdedir. Hava biraz ısındığında ve yazın etkileri görüldüğünde gülleri budamaya başlayabilirsiniz. Budama sırasında kendinize güvenin, kesilen kısımlar daha gür çıkacak ve güller tekrar büyüyecektir. Yakın aralıklı sürgünleri kesin, tomurcuk seviyesinin 5 ila 7 milimetre üzerinde olduğundan emin olun ve 45 derecelik açıyla kesin.
Ortanca Bitkisi:
Eğer ortanca bitkinizin bütün yaz boyunca çiçek açmasını ve güzel görünmesini istiyorsanız, budama işlemini mutlaka mayıs ayının ilk haftalarında yapın.
Orman Asması:
Yaban asması olarak da bilinen bu bitkileri budarken, bitkiyi yerden 25-30 cm yüksekte kesmeyi unutmayın. Düzenli budama, güçlü büyümeyi ve dolgun çiçeklenmeyi teşvik eder. Mayıs ayında yapılan budama için ideal bitkiler arasında orman asması da bulunur.
Armut ve Elma Ağacı:
En yaygın meyve ağaçları olan armut ve elma ağaçları, mayıs ayında budanmaya hazır durumdadır. Mayıs ayındaki budama zamanı kaçırılırsa, ağaçlar tomurcuklanır ve büyümeye başlar, bu da uygun zamanda budamanın kaçırıldığını gösterir.
Meyve ağaçlarını budarken, ağacın tepesini kadeh şeklinde kesmeyi unutmayın, bu şekilde ışık ağacın her yerine ulaşır.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.