Mehmetçik, AFAD'ın Arama Kurtarma Eğitimleriyle Afetlere Hazırlanıyor

Mehmetçik, AFAD'ın Arama Kurtarma Eğitimleriyle Afetlere Hazırlanıyor

Şırnak'ta Mehmetçik, olası depremlere hazırlık amacıyla arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri alıyor.

Şırnak'ta Mehmetçik, olası depremlere hazırlık amacıyla arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri alıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'nın "100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesi" çerçevesinde Şırnak AFAD İl Müdürlüğü, askeri personel için bir eğitim programı düzenledi.

AFAD İl Müdürlüğünde verilen teorik eğitimin ardından askerler, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'nda kurulan tatbikat alanında uygulamalı eğitimlere katılıyor. Bu eğitimlerde, Mehmetçik'e ekip organizasyonu ve takım çalışmasının önemi de anlatılıyor.

Eğitim alan askerler, olay yeri yönetimi ve organizasyonu hakkında bilgilendirilerek, senaryo gereği deprem anında bir binanın zemin katında mahsur kalan yaralıyı en kısa sürede kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yaralı, sedye ile bina dışına çıkarılarak alandaki diğer ekiplere teslim ediliyor ve ambulansla hastaneye sevki sağlanıyor.

AFAD, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup 600 personeli teorik ve pratik eğitimlerden başarıyla geçirenlere sertifika verecek.

İlk Etapta 600 Askeri Personel Eğitiliyor

AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen proje ile Cumhuriyet'in 100. yılında belirlenen 100 bin kişilik arama kurtarma ordusunu oluşturmak için Şırnak'ta ilk etapta 600 Türk Silahlı Kuvvetleri personeline eğitim verdiklerini söyledi.

Yaklaşık 2,5 ay önce başlayan eğitimlerde şimdiye kadar 252 askeri personele eğitim verdiklerini belirten İşlek, "İlk etapta Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığında bir eğitim parkuru oluşturduk ve burada eğitimlerimiz devam ediyor. Bundan sonraki aşama ise diğer resmi kurumlarımız UMKE, Milli Eğitim Müdürlüğü personeli öğretmenler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri... Eğitim uzmanlarımız ve arama kurtarma personelimizle bu projede yer alıyoruz. Valiliğimizin de bu konuda büyük destekleri oldu." dedi.

İşlek, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerle bunun bir kez daha görüldüğünü ifade ederek, her an deprem olacakmış gibi hazırlıkları en üst seviyede tamamlama bilinciyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Eğitimlerin Ankara'da eğitim gören AFAD personeli tarafından verildiğini ifade eden İşlek, "Askerlerden oluşan timler her gün parkura gelerek bu zorunlu eğitimi alıyor. Her tim 18 kişiden oluşuyor. Her hafta 2 tim eğitiliyor. Askerlerimiz olası bir depremde direkt enkaza müdahale edecek şekilde eğitiliyor." dedi.

Eğitim Sonunda Sınav Yapılıyor

AFAD İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdür Vekili Peri Hafta, her timin 6 gün boyunca eğitime katıldığını belirtti. Teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamlayan askerlerin sınava katıldığını belirten Hafta, "Sınavda 50 soru soruluyor. Sınavda başarılı olanlara arama kurtarma tatbikatını başarıyla tamamladıklarına dair Bakanlık tarafından e-posta adreslerine sertifika gönderiliyor." dedi.

"Yarın Deprem Olacakmış Gibi Hazırlıyoruz"

AFAD İl Müdürlüğünde arama kurtarma teknisyeni Ayşenur Çankaya ise Ankara'da aldığı eğitimi Şırnak'ta Mehmetçik'e aktarmak için görevlendirildiğini belirtti. Eğitimlerin 2 gün teorik, 4 gün uygulamalı olarak devam ettiğini belirten Çankaya, "Yarın deprem olacakmış gibi arkadaşlarımızı hazırlıyoruz. Olası depremlerde bu arkadaşlarımız bizimle kol kola çalışma yürütebilecek seviyede görev alabilecek." diye konuştu.

AFAD ekipleri, ayrıca 2023-2024 eğitim öğretim döneminde Şırnak'taki okulları ziyaret ederek 3 bin 300 öğrenciye farkındalık eğitimi verdi.

1-1.jpg

1-2.jpg

1-6.jpg

1-4.jpg

1-4.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum