Meral Danış Beştaş'tan Merkez Bankası Açıklaması

Meral Danış Beştaş'tan Merkez Bankası Açıklaması

Yeşil Sol Parti grup başkan vekili Meral Danış Beştaş'tan Merkez Bankası açıklaması; Beştaş Merkez Bankası'nın dün açıkladığı kararları değerlendirerek" ekonominin çok kötü gittiğini açıklamış oldular" dedi.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Dün Merkez Bankası Üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklamış oldu. Aslında Merkez Bankası en üst düzeyde 'çok kötü gidiyor ekonomi' demiş oldu. Hepimizin söylediğini onlar farklı bir dille ifade etmiş oldu. Yakın vadede de enflasyon hedeflerine ulaşılamayacağını yine ilan etmiş oldu Merkez Bankası. Oysaki aynı Merkez Bankası bu yılın ocak ayında 2023 enflasyon tahmini olarak yüzde 22,3'lük bir oranı kamuoyuyla paylaşmıştı. Dün açıklanan raporda ise çok ciddi bir artışla 2 buçuk kat bir artışla oranı tahmini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı. Ufak tefek bir revizyon değil, yaşamın tamamına yansıyacak alt üst edecek, buhranı derinleştirecek bir revizyondan bahsediyoruz" dedi.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bugün TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Beştaş, şunları söyledi:

"MERKEZ BANKASI EN ÜST DÜZEYDE 'ÇOK KÖTÜ GİDİYOR EKONOMİ' DEMİŞ OLDU"

"Dün Merkez Bankası Üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklamış oldu. Aslında Merkez Bankası en üst düzeyde 'çok kötü gidiyor ekonomi' demiş oldu. Hepimizin söylediğini onlar farklı bir dille ifade etmiş oldu. Yakın vadede de enflasyon hedeflerine ulaşılamayacağını yine ilan etmiş oldu Merkez Bankası. Oysaki aynı Merkez Bankası bu yılın ocak ayında 2023 enflasyon tahmini olarak yüzde 22,3'lük bir oranı kamuoyuyla paylaşmıştı. Dün açıklanan raporda ise çok ciddi bir artışla 2 buçuk kat bir artışla enflasyon oranı tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkardı. Ufak tefek bir revizyon değil, yaşamın tamamına yansıyacak alt üst edecek, buhranı derinleştirecek bir revizyondan bahsediyoruz. Enflasyon konusunda bağımsız araştırma yapan kurumların söyledikleri doğruymuş. Bunu geç kabul ederek aslında gerçeği değiştiriş olmuyorsunuz. Enflasyonun ne kadar yüksek olduğunu böylece kendileri de ifade etti. Merkez Bankası'nın üç yardımcısının da değiştiği haberi yeni bir haber. Burada da aslında değişimin tamamlanmaya çalışıldığını, Merkez Bankası başkanıyla birlikte yeni bir ekip kurulduğunu ve para politikasının buna göre düzenleneceğini öğrenmiş oluyoruz.

"BU RAPORDA 2023 YILI TAMAMEN ISKALANMIŞ. BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE GÖRÜNMEZ KILINMAYA ÇALIŞILMIŞ"

Merkez Bankası'nın tahminleri gerçek yaşam karşısında tuzla buz oluyor. Bu raporda 2023 yılı tamamen ıskalanmış. Bilinçli bir şekilde görünmez kılınmaya çalışılmış, pas geçilmiş. 2024 yılı için yüzde 33, 2025 yılı için ise enflasyon tahminini yüzde 15 olarak açıklamış oluyor. Aslında 'umutlanmayın başka baharları bekleyin' demiş oldular. 2023 yılının Temmuz ayındayız. 6 ay boyunca zaten enflasyon artacak bu oran devam edecek yoksullukta, açlıkta, işsizlikte her anlamda hepimize değen meseleye bir anlamda ifade etmiş oldular. Daha önce söyledikleri küresel enflasyon meselesi de tabi ki gerçeği yansıtmıyor. Küresel gelişmelerin bahane edilemeyeceğini de bu şekilde görmüş oluyoruz. Yüksek enflasyonun nedeni tam da AKP, MHP iktidarının ta kendisidir. Yürüttükleri ekonomi politikalarıdır, politik tercihleridir. Sermayeden, ranttan ve savaştan yana bir iktidar tabii ki enflasyon oranlarındaki düşüşü yakalayamaz. Daha düne kadar 'enflasyon sebep, faiz sonuçtur' söylemleri bugün 180 derecelik dönüşle bu yanlış politikaların nerelere kadar vardığını ortaya koymuş oluyor. Merkez Bankası'nın temel görevlerinden biri fiyat istikrarını sağlamaktır. Oysa şu anda fiyat istikrarı kalmadı. Bunu hiç kimse iddia bile edemez. Hükümete de aslında doğrudan bir eleştiri olduğunu söyleyebiliriz. Vergi oranlarındaki artışın, enflasyondaki tahminlerin tutturulamamasına sebep olduğunu da söylemiş oluyor. İktidar vergileri artırdıkça 'biz zorda kalıyoruz, enflasyon oranlarını düşüremiyoruz' diyor. Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı gerçeğini de her geçen gün zaten bildiğimiz bir şey.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.