Milyonlarca Tapu Sahibine Zorunlu Uygulama: 1 Nisan’a Kadar Yapmayan Yandı

Milyonlarca Tapu Sahibine Zorunlu Uygulama: 1 Nisan’a Kadar Yapmayan Yandı

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında olmaması durumunda değer artışı Kazancı hükümlerine göre vergilendirildiği dile getirildi.

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında olmaması durumunda, değer artışı Kazancı hükümlerine göre vergilendirildiği dile getirildi. Son başvuru tarihi içinde 1 Nisan uyarısı yapıldı. Bu tarihe kadar bildirmeyenin başı yanacak. İşte detaylar:

Son Başvuru Tarihi: 1 Nisan

Gayrimenkul satın alan bir kişinin sonraki 5 yıl içerisindeki değer artışını vergi olarak beyan etmesi gerekmektedir. 2023 yılında Türkiye genelinde 2 milyon 949.437 adet satış işlemi yapıldı. Gayrimenkul alım satım işlemlerinde ticari kazançların muhafaza edilmediği vurgulandı. Değer artışı kaydedilerek vergilendirildi. Gayrimenkul iktisap başlangıcının 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda, değer artışı Kazancı kapsamında değerlendiriliyor. Elden çıkarılma (satış, devir, temlik, trampa, takas, kamulaştırma, ticari sayılma) durumunda bu kapsama giriyor.

tap.jpg

Vergi Beyannamesi ve İstisna

Değer artışından kaynaklanan gelir vergisi beyannamesinin son tarihi: 1 Nisan 2024.

İlk taksit bu tarihe kadar ödenmeli. İkinci taksit ödemeleri 31 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak. Değer artışı ile birlikte ortaya çıkan vergilendirilecek kazancın hesaplanması gerekiyor. Elden çıkarma karşılığında alınan para tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli ile, elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ile ödenen vergi ve harçların düşülmesi gerekiyor.

Endeksleme ve İvazsız İktisap

Mal ve hakların elden çıkarılması durumunda iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli ile belirli giderlerin ve ödenen vergi ve harçların düşülmesiyle hesaplanıyor. İktisap bedeli, yurtiçi üretici fiyat endeksi artış oranında artırılarak tespit ediliyor. Endekslemenin yapılması durumunda artış oranının %10 veya üzerinde olması gerekiyor. İvazsız olarak iktisap edilmiş taşınmazlar, elden çıkarılması durumunda Doğan kazançların vergilendirilmediğini ifade eden Elmakçılar, bu konuda önemli bilgiler verdi. Emlakçılar; "Özellikle intikal yani veraset yolu ile geçen taşınmazların elden çıkartılması ve gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak verilenler bu kapsama giriyor. Bunun yanında tapuya tescilden önce de sahibi tarafından kullanılan taşınmazların fiili kullanım durumları 5 yılı geçiyor ise bunlar da vergilendirilmiyor. Özellikle Toplu Konut İdaresi ve kooperatiflerin durumlarında tahsis belgesi, faturalar gibi belgeler fiili kullanım tarihi olarak dikkate alınıyor."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.