Müjde! Asgari Ücrete Yapılacak Muhtemel Zamlar Belli Oldu!

Müjde! Asgari Ücrete Yapılacak Muhtemel Zamlar Belli Oldu!

Asgari ücreti öğrenmek için aralık ayını beklemeyin! Bu üç rakamdan biri olacak... 2024'ü beklemeden Hemen maaşınızı öğrenin...

2024 asgari ücret zammı ile ilgili flaş gelişme! Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gelmiş ve yüzde 34 artarak 11 bin 402 TL'ye kadar yükselmişti. Yapılan zam enflasyon karşısında hızla erirken gözler 2024 asgari ücret zammına çevrilmiş durumda. Vatandaşlar 'Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 2024 asgari ücrete ne kadar zam gelecek?' sorularını araştırırken TÜRK-İş'ten asgari ücret ile ilgili yeni açıklama geldi. Asgari ücreti öğrenmek için beklemeyin! Bu üç rakamdan biri olacak.

Asgari ücret zammı için çalışmalar başlamış durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kimseyi enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz' sözünün ardından gözler asgari ücret zam çalışmalarına çevrilmiş durumda. Peki asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 2024 asgari ücret zammı ne kadar olacak? TÜRK-İş'ten asgari ücret ile ilgili yeni açıklama geldi. Kimse bu rakamı beklemiyordu. Asgari ücreti öğrenmek için aralık ayını beklemeyin! Bu üç rakamdan biri olacak. İşte son dakika asgari ücret zam haberinin detayları...

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Sabah'ta yer alan habere göre, asgari ücret her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinin yaklaşık 1 aylık çalışması sonucu uzlaşma yoluyla belirlenmekte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üyelerinden birinin başkanlık ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu genellikle 3 iştişare, 1 karar olmak üzere 4 toplantı sonunda yeni asgari ücreti belirliyor. Yasa gereği en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA FLAŞ GELİŞME!

Milyonlarca çalışan 'Asgari ücrete ne kadar zam gelecek?' sorusunu araştırırken asgari ücretin optimal seviyede tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şimdiden şaha çalışmalarını gerçekleştirirken işçi tarafını temsilen TÜRK-İş'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Asgari Ücret Komisyonu'nda işçi tarafı TÜRK-İş yetkililendirilecek üyeler için yeni bir oluşuma gidebileceğinini açıkladı. Buna göre, toplantıda işçileri temsil eden komisyon üyelerinin 2 kadın-2 erkek olmak üzere çoğunluğunun asgari ücretlilerden oluşması planlanıyor.

İşçi tarafını temsilen komisyonun 20 Kasım'dan sonra kurulacağını ifade eden TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay, "Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Allah nasip ederse yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar." dedi.

BU ÜÇ RAKAMDAN BİRİ OLACAK

Enflasyon rakamları emekli ve memur zammının yanında asgari ücret de belirlenirken önemli bir kıstas olarak masaya gelecek. Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor.

asgari-ucret.png Yapılacak Muhtemel Zam Oranları

Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alacak. Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Bu beklentiye göre Tüketi Fiyatları Endeksi 1886,99 seviyesine yükselecek. Yine bu rakamlara göre:

6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 39,61
Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,61
Ocak 2024'te toplu sözleşme zammı yüzde 15
Memur enflasyon farkı yüzde 31,70
Memur zammı ise yüzde 51,46

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.