Müjde! Enerji Devinden Şırnak Hamlesi, Anlaşma Resmen Yapıldı!

Müjde! Enerji Devinden Şırnak Hamlesi, Anlaşma Resmen Yapıldı!

Kanada merkezli enerji devinden Türkiye hamlesi geldi. Petrol şirketi Trillion Energy, Şırnak'ta petrol arama ve çıkarma için resmen anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Türkiye Gazetesi sitesinde yer alan habere göre enerji devi Şırnak'ta petrol çıkarmak için anlaşmaya vardı.

Türkiye doğalgaz ve petrol keşifleriyle 2023 yılına damga vurmaya devam ediyor. Terörden temizlenen Şırnak, Türkiye ve dünyanın petrol üssü olmaya adım adım yaklaşıyor. Önce Gabar Dağı'nda ardından da Cudi Dağı'nda keşfedilen zengin petrol yataklarının ardından şimdi de Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çevrildi. Bu noktada Kanada merkezli petrol ve doğalgaz arama şirketi Trillion Energy'den dikkat çeken hamle geldi.

KANADA MERKEZLİ ŞİRKET PETROL ARAYACAK

Karadeniz açıklarındaki Güney Akçakoca doğalgaz sahasını işletme hakkında sahip olan Kanada merkezli petrol ve doğalgaz arama şirketi Trillion Energy, Şırnak'ta petrol arama ve çıkarma için resmen anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Şirket yetkilileri tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Cudi/Gabar bölgesinde yer alan üç petrol arama bloğunda yüzde 50 çalışma ve gelir payı için anlaşmaya varıldı. Bölgenin Irak ve Suriye'den uzanan aktif bir petrol sisteminin merkezi olduğunun altını çizen şirket yetkilileri anlaşmanın 2022'de keşfedilen Şehit Esma Çevik ve 2023'te keşfedilen Şehit Aybüke Yalçın da dahil olmak üzere birçok büyük petrol sahasını içerdiği bilgisi de ekliyor.

GÜNDE 100 BİN VARİL ÜRETECEK, EKONOMİYE CAN DAMARI OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mayıs’ta Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini duyurmuştu. Körfez ve Kıbrıs turundan dönüşte akaryakıt zamlarını değerlendiren Erdoğan, "Gabar Petrolünün vatandaşın cebine yansıyacağını" müjdeledi.

Erdoğan, "Gabar petrolünün ekonomiye olumlu yansıması 2024’te başlar. Şu anda günde 12-13 bin varil üretiyoruz. İnşallah 100 bin varile çıkacak ve dolayısıyla Türkiye üretimini ikiye katlamış olacak, 2024’ün sonuna kadar. Esas itibariyle devreye girme tarihi 2024 sonu diyebiliriz. Yaklaşık 100 kuyu açacağız. Şu anda Türkiye ve civar ülkelerdeki bütün sondaj makinalarını oraya yönlendiriyoruz. Dağlarda kilometrelerce yol yapılıyor. Çok hummalı bir çalışma var." demişti.

ŞEHİTLERİN ADINI TAŞIYOR

100 kuyudan günlük 100 bin varillik üretimin hedeflendiği sahadaki çalışmalar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülüyor. Gabar Dağı’nda, Aralık 2022’de 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip Şehit Esma Çevik isimli bir başka sahanın keşfedildiği ve günde 10 bin varillik petrol üretiminin 2023 yılı sonuna kadar 25 bin varile yükseleceği bildirilmişti.

3 Mayıs tarihli açıklamasında TPAO, bu sahanın 7 kilometre kuzey doğusunda ve Cizre’nin 20 kilometre kuzey batısında yer alan Şehit Aybüke Yalçın sahasının ise yaklaşık 1 milyar varil yerinde Petrol içerdiğini duyurmuştu.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.