NAR HASTALIK VE ZARARLILARI ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NAR HASTALIK VE ZARARLILARI ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Şırnak Merkez İlçede nar üreticilerine Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube teknik personellerince nar hastalık ve zararlıları çiftçi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çiftçi bilgilendirmesinde narın Türkiye’de yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyve olduğuna ve son yıllarda nar meyvesinin Avrupa ülkelerinin de aradığı bir meyve türü olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesin de nar yetiştiriciliği yapıldığına değinilen toplantıda şu ifadeler kullanıldı: “Özellikle son yıllarda kapama nar bahçesi Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde artmaktadır. Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla birlikte ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke gibi ürünlerin eldesinde hammadde olarak kullanılması, bu meyvenin ileriki yıllarda önemli bir endüstri bitkisi olacağı izlenimini de vermektedir.”

Nar meyvesinde hastalığın ilkbaharda genç yapraklar, çiçek ve küçük meyvelerde görüldüğü belirtilirken, yapraklarda da küçük koyu renkli düzensiz lekeler oluştuğu açıklandı.

Gövde Zamklanma Hastalığı (Phytophthorasp) Hastalık etmeni toprak kaynaklı bir fungus olduğu vurgulanan toplantıda; “Ağır su tutan drenaj problemi olan yerlerde hastalık daha zararlıdır. Özellikle toprağa yakın olan kök boğazında önce kabukta kuruluk görülür. Daha sonra kabuk dokusu çatlar. İletim demetleri fungusun enfeksiyonu nedeni ile tıkanır, kahverengileşir. Ağaçta sararma ve gelişme geriliği başlar. Şiddetli enfekte olan bitkiler kurur. Mücadelesi Salma ve çanak usulü sulama yapılmamalıdır. Karık usulü ve damlama sulama tercih edilmelidir. Derin dikimden kaçınılmalı, taban suyu yüksek yerlerde bahçe kurulmamalıdır. Toprağa bol organik madde verilmelidir. Ağaçların fazla sürgün faaliyeti gösterdiği ilkbahar, yaz ve sonbahar sürgün dönemlerinde 200 g/100 g lt su dozunda Fosetyl-Al etkili maddeli ilaçlardan birisi ile ilaçlama yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca kök boğazına ağaç başına yarım teneke olacak şekilde 500g/100 g lt. su dozunda metalaxyl uygulamasının etkili olduğu belirtildi.

Toplantı sonrası üreticilerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili değerlendirme yapıldı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.