O İlçe Taziye Yemekleri Konusunda Yeni Karar Aldı: Artık Yemek Verilmeyecek

O İlçe Taziye Yemekleri Konusunda Yeni Karar Aldı: Artık Yemek Verilmeyecek

Yüzlerce yıldır Doğu ve Güneydoğu illerinde taziyeler ile misafirlere yemek ikram ediliyor. Ancak artan fiyatlar ve hayat pahalılığı nedeniyle yıllardır devam eden bu kültürü bitme noktasına getirdi.

Hayatını kaybeden kişilerin yakınları yemek masraflarını karşılamak için bankalardan kredi çekmeye ya da borç almaya sürüklerken, bu durum dada ailelerin acısını ikiye katlıyor. Diyarbakır Liceliler Derneği de artık, taziyelerde yemek ikramında bulunulmamasına karar verdi. Dernek, bu kararla yaslı ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

"BU YÜK AĞIR"

Rudaw’da yer alan habere göre açıklamalarda bulunan Diyarbakır Liceliler Derneği Başkanı Abdurrahman Ayaz kararla ilgili şunları söyledi:

“Mesela 3 günlük bir taziye gerçekleşiyor. Taziye sahibi 3 gün boyunca 300-400 bin lira harcıyor. Bu yükün altından çıkamıyor. Bu çok ağır bir yük. Vatandaşlarımızın durumu ortada, nasıl olduklarını biliyoruz."

BORÇ ALIP YEMEK VERİYORLAR
Ensari Güler isimli bir vatandaş, kardeşinin yas masrafları için borçlandığını belirterek, "Ben fakirim. Kardeşim vefat etti. İnanın hala cenaze masrafları için aldığım borcu ödeyemedim. Bir kilo et 500 lira olmuş. Borcunu ödeyemeyen çok sayıda insan var” dedi.

TAZİYE YEMEKLERİNİ ZENGİNLER VERSİN ÇAĞRISI
Kemal Ayırnak, taziye yemeğinin yoksul vatandaşın yükünü ağırlaştırdığını belirterek, "Zenginler versin ama fakirler vermesin. Yoksullar yemek ikram etmeyince kimse yadırgamaz” dedi.

Fahri Pamuk da taziye yemeği geleneğinin tamamen kaldırılması gerektiğini kaydederek, "Bunu tamamen kaldıralım. Fakirler de vermesin, zenginler de vermesin. Bugün fakir bir adamın iki üç gün boyunca günde 50 bin lira ödemesi imkansız” diye konuştu.

Öte yandan Diyarbakır'da taziye evleri için yemek yapan onlarca restoran var. Yemek servisinin ortadan kaldırılması en çok onları etkileyecek.

TAZİYE YEMEKLERİNİN KALDIRILMASI RESTORANLARI ETKİLEYECEK

Diyarbakırlı restoranın işletmecisi Orhan Aslan ise, "Yemek servisi durdurulunca iş azalacak. İş azalınca ister istemez işçiler de çıkarılacak” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum