ÖZEL İDARE ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR

ÖZEL İDARE ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR

Şırnak İl Özel İdaresi tarafından 2021 yılının Mart ayında faaliyete geçirilen ve 5 milyon 850 bin TL’ye mal olan güneş enerjisi santrali ile Habur Tır Parkı’nın elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Santral 2021 yılının 9 ayında 2 milyon 44 bin, 2022 yılının 7 ayında ise 2 milyon 282 bin TL olmak üzere toplam 4 milyon 326 TL gelir elde etti.

Şırnak İl Özel İdaresi tarafından 2021 yılında Silopi Habur Tır Parkı’nda 17 bin metrekarelik alan üzerinde 3 bin 963 güneş paneli ile güneş enerjisi santrali kuruldu. 1 megawat kurulu güce sahip santralde, 16 ayda 2 milyon 409 bin kilowat elektrik üretimi yapıldı. Yapılan üretim ile hem Tır Parkı’nın elektrik ihtiyacı karşılandı hem de 4 milyon 326 bin TL gelir elde edildi.

Güneş Enerjisi Santralinden üretilen elektrik enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun (Yek Kanunu) kapsamında Merkez bankasınca açıklanan günlük dolar kuru üzerinden kwh 13,3 Cent üzerinden hesaplanarak elektrik tedarik şirketine satılıyor.

Türkiye’nin en fazla güneş allan illerinden biri olan Şırnak’ın Silopi ilçesinde kurulan Güneş Enerji Santralinden 12 ay boyunca elektrik üretimi yapılıyor.

Şırnak Valisi Osman Bilgin beraberinde İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt ve Silopi Kaymakamı Kazım Can Kuruca, İl Özel İdaresi İşletme ve İştiraklar Müdürü Hurşit Eren ile birlikte Silopi Tır Parkı’nda kurulan Güneş Enerji Sistemi Santralini ziyaret etti. Santral hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Bilgin, tüm dünyanın enerji maliyetleri ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Vali Osman Bilgin; “Aslında enerji konusu şu anda sadece ülkemizin değil tüm dünyanın yakından takip ettiği bir konu. Hem petrol fiyatlarının yükselmesi hem doğalgaz fiyatlarını yükselmesi ve buna bağlı olarak dünyada artan enerji maliyetleri tüketimde vatandaşlarımıza çok önemli zorluklar oluşturabiliyor. Bu sadece ülkemiz için değil, Avrupa’da da çok ciddi enerji maliyetleriyle karşı karşıya. Burada 2020 yılında yapılan bu tesis 5 milyon 600 bin TL’ye mal oldu. İki yıl içerisinde. Bu tesisin geri dönüşüne baktığımızda 1 MGW’lık bir tesis. 4 milyon 350 bin TL’lik bir katkı sağladı. Bu sadece il özel idaremize değil ülkemize de çok büyük bir katkı. Burada sağlanan bu üretimin, kendimize yeten kısmını kendimize kullanıyoruz. Artan kısmı uluslararası şebekeye satıyoruz. O nedenle biz burada hem tır parkında kullandığımız elektriğin temini açısından hem enerji maliyetlerinin düşmesi açısından hem ülke ekonomisine katkı açısından Türkiye’nin en verimli alanlarından biri olan Şırnak’ımızda ve Silopi’mizde yeniden 1 MGW lık bir santral kuruyoruz. Bu santralin maliyeti de yaklaşık 20 milyon TL. 20 milyonluk dönüşü de bugün güncel fiyatlarla baktığımızda yaklaşık üç yıl içerisinde dönüşünü sağlayacağız. Özellikle enerji fiyatlarının yüksekliğine baktığımızda eskiden bu tip santraller yedi yıl ile on yıl arasında dönüş sağlıyordu. Ama şimdi bu santraller bu maliyetlerle 3 yılda dönüş sağlıyor ve çok önemli” dedi.

img-0650-001.JPG2.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.