Prof. Dr. Ahmet Ercan, Güneydoğu Anadolu İllerini Uyardı: 7 ve 7.3 Büyüklüğünde Deprem Olacak: İşte O Şehirler

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Güneydoğu Anadolu İllerini Uyardı: 7 ve 7.3 Büyüklüğünde Deprem Olacak: İşte O Şehirler

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Hakkari ve Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Van için şiddetli bir deprem beklediğini açıkladı. Profesör Ercan, bu iki ilde 7 ve 7.3 büyüklüğünde deprem beklediğini belirtti.

Son günlerde meydana gelen depremlerden sonra uzmanlar özellikle Hakkari ve Van'da büyük depremler beklediklerini açıkladı.

Karar Haber Sitesinde yer alan habere göre,Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van'ın güneyden ve doğudan gelen güçlerin bileşke noktası olduğuna dikkat çekerek, bu bölgede her zaman büyük depremlerin meydana gelebileceğini vurguladı. Hakkari için de uyarılarını yineleyen Ercan, burada 7 dolaylarında bir depremin er ya da geç olacağını belirtti. Öte yandan Ercan, Tendürek için ise olası bir depremle birlikte volkanik patlama olabilir diyerek, uyarılarda bulundu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van ve Hakkari için 7 ve 7.3 büyüklüğünde deprem beklediğini açıklayarak, Tendürek için ise volkanik patlama uyarısında bulundu.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki fay hareketliliği devam ederken, deprem uzmanları özellikle Tunceli, Bingöl, Hakkari ve Van illerine dikkat çekiyor. Bölgede art arda meydana gelen depremlerin ardından uzmanların açıklamaları yeniden gündem olurken son olarak da Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Doğan Perinçek Hakkari'de 7 büyüklüğünde deprem beklediklerini açıkladı.

Artı Gerçek'ten Şenol Balı'nın haberine göre, açıklamaların ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van ve Hakkari üzerinden Doğu Anadolu Bölgesindeki deprem riskini değerlendirdi.

'VAN'DA HER ZAMAN İÇİN BÜYÜK DEPREMLER OLACAKTIR'
Van'ın her zaman deprem riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Ercan, "Güneyden gelen Arap Kalkanı, bugünkü Suriye ile Irak’ın bulunduğu kesimden Anadolu’yu kuzeye doğru sıkıştırıyor. Anadolu’yu bu şekilde sıkıştırması sonucunda Doğu Toroslar dediğimiz Bitlis Dağları oluşuyor. Artos Dağları da böyle oluşuyor. Van’ı doğudan sıkıştıran başka güçler de var. Güneyden ve doğudan gelen güçlerin bileşke noktası Van. Bu yüzden Van’da her zaman için büyük depremler olacaktır" dedi.

Van’ın kendi içindeki deprem büyüklüğü 6.4 dolaylarında olduğunu belirten Ercan, "Bazen sıçrama yaparak 7.3'e kadar varabilir. Kaldı ki 2011 yılında yaşanan depremde bu 7.2'ye vardı. Her 30 ila 40 yıl arasında üstüne gelen gerginlikleri boşaltmak üzere bir deprem yaratacaktır. '2011 yılında gördük bir daha görmeyiz' diye bir şey yok. 2040 ile 2055 yılları arasında yıkıcı bir deprem olursa bu şaşırtıcı olmaz" diye konuştu.

'VAN'IN KUZEYİ DEPREMLERİN SAVAŞ ALANI'
Depremin Van’ın kuzey ve güney bölgelerinde daha yıkıcı olabileceğine dikkat çeken Ercan, "Van'ı hemen kuzeyindeki Erciş, Çaldıran, Muradiye ilçeleri ile Tendürek Dağı’nın olduğu kesim depremlerin bir savaş alanı. Tendürek Kırığı, Tutak Kırığı, Çaldıran Kırığı ve Karayazı Kırığı bu bölgedeki en derin kırıklar. 1975’te Çaldıran Depremi, daha sonra Muradiye Depremi oldu. Bu büyüklükteki depremler seyrek olmasına rağmen yıkıcı ve ölümcüldür. İvmeleri de yer çekimi ivmesinin yaklaşık 1.5 katı daha büyüktür. 2011’deki 7.2’lik Van depreminin ivmesi 0.18 iken aynı yıl yaşanan 5.6 şiddetindeki depremin ivmesi yüksek olması nedeniyle daha yıkıcı oldu. Van’ın güneyinde ise Gevaş Kırığı denilen başka bir kırık var. Bu da Edremit ilçesinde yıkımlara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

TENDÜREK'TE VOLKANİK PATLAMA UYARISI
Ağrı-Van sınırındaki Tendürek Dağı için de uyarıda bulunan Ercan, şunları söyledi:

"Özellikle Tendürek diri bir kırık ve bacasını patlatmış durumda. Tamamen çanak ve kaldera kısmı vardır. Kaldera kısmı da mağma odasının göçmesi sonucunda oluşmuş. Bunlar patlamalarını yine yapacaktır. Hatta Ağrı Dağı da dahil buradaki dağlar birbirine o kadar yakın ki buradaki patlama tüm çevre kentleri ilgilendirir. Çünkü patlama ile birlikte bir kül çıkar. Bu kül, çok yüksek sıcaklıkta ve bu bulut tüm bölgeye yayılır ve yağmaya başlar. Yandığı zaman o çevredeki her şeyi yakar. Buradaki yanardağ akıntılarının boyu, 60 ile 100 kilometreye kadar gitmiştir. "

'HAKKARİ'DE 7 DOLAYLARINDA DEPREM BEKLİYORUM'
Son günlerde peş peşe depremlerin meydana geldiği Hakkari için de uyarıda bulunan Ercan, "Hakkari, 2011 yılında deprem çekincesi beklediğim yerlerdendi. Yüksekova Kırığı var ve ona koşut kırıklar da söz konusu. Orada 7 dolaylarında bir deprem bekliyorum. Bu er veya geç olacaktır" dedi.

'ÜLKENİN EKONOMİK YAPISINI İYİLEŞTİRMEDEN DEPREM SORUNUNU ÇÖZEMEZSİN'
Ercan, şunları söyledi:

"Biz deprem bilimcilerin siyasi bir erki yok. Biz depremin nerelerde, hangi aralıklarla ve ne büyüklükte olduğunu söyleriz. Türkiye’nin kendisi bir deprem bölgesi. Bu yüzden yapı çeşidini değiştirmesi lazım. Çelik yapıya geçmesi lazım. Özellikle bu bölgenin sanayisinde deprem yalıtıcıların yapılıp evlere, hastanelere ve okullara konması gerekiyor. Halkın deprem bilinci var ama önemli olan siyasilerin deprem bilinci. Bütün konu ekonomide. Ülkenin ekonomisini geliştirmeden, halkın ekonomik durumunu iyileştirmeden deprem sorununu çözemezsin. Deprem daima yoksulların sorunudur. Göçük altında çıkanlar hep yoksullardır. Van’da, Manisa’da, İzmir'de veya İstanbul’da da bu böyle olacak."

Kaynak:Karar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.