Profesör Doktor Arık Uyardı! Batman, Siirt ve Diyarbakır Dahil 16 İl Risk Altında

Profesör Doktor Arık Uyardı! Batman, Siirt ve Diyarbakır Dahil 16 İl Risk Altında

Yerel bir gazeteye konuşan , Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Batman, Siirt ve Diyarbakır Dahil 16 ilde yaşanan derin obruklar ile ilgili uyardı.

Konya'da ortaya çıkan ve çevre illere hızla yayılan obruklar hakkında uyarıda bulunan Prof. Dr. Fetullah Arık, 16 ilde yaptığı çalışmayı duyurdu.

Konya'da görülen ve hızla yayılan obrukların sayısı 2 bini aşmış durumda. 3 yıl süren çalışma sonucu obruk risk haritası oluşturuldu.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya'da çalışmaların uzun zamandır devam ettiğini hatırlattı.

Yerel bir gazeteye konuşan Prof. Dr. Fetullah Arık, başta Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve kurumlara su kullanımı ile ilgili birtakım ödevler düştüğünü söyledi.

Bölgede yapılan çalışmalar neticesinde 700 civarında derin obruk tespit ettiklerini kaydeden Arık, “Yine bin 500 üzerinde de sığ obruk yapısı tespit edilmiş oldu. 2023 yılı içinde de obruklar oluşmaya devam etti. Hala 2024 içerisinde oluşuyor. Bölgede obruk artık kronik bir sorun haline geldi. Daha uzun yıllar böyle devam edeceğe benziyor" ifadelerini kullandı.

doktor.png

16 İL'DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

16 ilde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Arık, "Şu anda 16 il acil durumda görünüyor. Konya'nın hemen yakın çevresindeki Karaman, Aksaray, Niğde yine Konya kuzeyindeki Ankara'da, Eskişehir'de, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum'da, daha Doğu'ya doğru Bitlis'te, Siirt'te, Batman'da, Diyarbakır'da, daha batıya gittiğimizde Afyonkarahisar'da, Denizli'de, Manisa'da obruklar oluyor, olmaya devam ediyor” dedi.

Arık, “Bu illerdeki AFAD görevlileri, teknik elemanlar ve müdürlerle geçtiğimiz yıl kasım ayında bir eğitim semineri düzenlenmiş oldu. Bu arkadaşlar da obruklarla ilgili ön bilgi aldılar ve Konya'dakine benzer bir çalışma yürütmek için adım attılar. Tüm Türkiye sathına, obruk risk haritası yayılacak” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.